ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

Нюанси процедури апостилізації

Нюанси процедури апостилізації
598123 ПЕРЕГЛЯДІВ

Використання деяких документів на території іншої країни потребує здійснення певної процедури посвідчення, а саме проставлення апостиля – спеціального штампа, з яким офіційні папери отримують визнання іноземними державами – учасницями Гаазької конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів. На сьогоднішній день учасницями даної Конвенції є понад 100 держав по всьому світу.

 

Відділи державної реєстрації актів цивільного стану Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) приймають для проставлення апостиля офіційні документи, що видаються органами юстиції та судами, а також документи, що оформляються нотаріусами України, та видають їх з проставленим апостилем.

Заява на проставлення формується та реєструється виключно за наявності документа про оплату послуги з проставлення апостиля.

 

Плата за надання послуг з проставлення апостиля:

 

  • для громадян України, іноземців та осіб без громадянства – 3 неоподатковувані мінімуми доходів громадян (51 гривня);
  • для юридичних осіб – 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 гривень).

У разі відмови у проставленні апостиля плата за надання послуг з проставлення апостиля не повертається.

 

Проставлення апостиля здійснюється за допомогою програмних засобів ведення Електронного реєстру апостилів в такому порядку:

 

  1. прийняття документів, формування та реєстрація заяви;
  2. розгляд документів, поданих для проставлення апостиля;
  3. проставлення апостиля, відмова у його проставленні;
  4. видача документів за результатом розгляду заяви.

Строк розгляду документів для проставлення апостиля:

 

– проставлення апостиля, відмова в його проставленні здійснюються у строк до 2 робочих днів;

– може бути продовжено до 20 робочих днів – у разі необхідності отримання зразка підпису, відбитка печатки та/або штампа, а також здійснення перевірки документів про державну реєстрацію актів цивільного стану у випадках відсутності відомостей про них у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян та/або виникнення сумніву щодо їх достовірності.

  • Відділи державної реєстрації актів цивільного стану при проставленні апостиля у своїй діяльності керуються наказом Міністерства юстиції України «Про впорядкування відносин з проставлення апостиля та підготовки документів для їх консульської легалізації», від 11.11.2015 № 2268/5, зі змінами.

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео