ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

Штраф за «неправильний» колір автомобіля скасовано

Штраф за «неправильний» колір автомобіля скасовано
339749 ПЕРЕГЛЯДІВ

Звучить як поганий жарт, проте саме з такою проблемою пан Олексій звернувся до Новомиколаївського бюро правової допомоги.

Для того, щоб відвезти дитину до лікарні, він з дозволу брата взяв належний тому автомобіль і реєстраційні документи. По дорозі його зупинив патруль поліції нібито за перетин суцільної лінії. Пан Олексій заперечив проти звинувачень, пояснивши, що не порушував встановлених правил дорожнього руху, та попросив показати запис з реєстратора. На його прохання працівники поліції відмовили, проте після перевірки документів пана чоловіка просто відпустили.

Але через два місяці на адресу брата пана Олексія, у якого чоловік брав автомобіль, надійшла постанова про накладення адміністративного стягнення у розмірі 850 грн. за керування автомобілем, колір якого не відповідає записам в реєстраційних документах, оскільки фактично автомобіль мав зелений колір, в той час як в реєстраційних документах був зазначений синій.

Пан Олексій дуже здивувався, оскільки у день його поїздки колір автомобіля дійсно був зеленим, а ось який колір був зазначений у реєстраційних документах він не звернув уваги. З’ясувалось, що його брат дійсно за три дні до випадку перефарбував автомобіль, та вчасно здійснив всі необхідні реєстраційні дії.

Ксенія Жадько, фахівець Новомиколаївського бюро правової допомоги, проаналізувала наявні матеріали, зібрані необхідні докази та спільно з паном Олексієм прийняли рішення подати позов до суду про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення.

За результатами розгляду справи в суді позов пана Олексія був задоволений, а постанова поліції — скасована.

Підставою скасування постанови про накладення адміністративного стягнення відносно пана Олексія стало те, що працівниками поліції було неналежним чином виконано приписи статей 251 та 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо збору даних, на основі яких у визначеному законом порядку орган (чи посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Ці дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, висновком експерта, показаннями технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото - і кінозйомки, відеозапису чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, які використовуються при нагляді за виконанням правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, протоколом про вилучення речей і документів, а також іншими документами.

У випадку із паном Олексієм протокол не був складений, - розповідає Ксенія Жадько.

У випадку, якщо порушення не зафіксовано у визначеному порядку, фактично подія і склад адміністративного правопорушення в діях особи відсутні, а тому постанова про притягнення до адміністративної відповідальності не є законною та обґрунтованою та підлягає скасуванню.

Проте, - зауважила фахівець бюро, - відповідно до пункту 33 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, перереєстрація транспортних засобів проводиться у разі зміни кольору транспортного засобу. Внесення змін до реєстраційних документів необхідно зробити протягом 10 днів (строк може бути подовжений у зв'язку з поважною причиною — хворобою, відрядженням тощо).

Тож, якщо плануєте перефарбувати автомобіль — не забувайте вчасно звернутися до сервісного центру МВС.

Ця справа в єдиному державному реєстрі судових рішень:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/101377790?fbclid=IwAR3g-_Ezz-G9Ake6hZHIlehUZqHTraJadW6wPCk3mqtUkypUJfYC_JYArL4

 

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео