ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

Штрафи за збирання грибів та ягід. За що доведеться платити

Штрафи за збирання грибів та ягід. За що доведеться платити
343535 ПЕРЕГЛЯДІВ

«За збирання грибів і ягід доведеться платити штрафи» - така інформація останнім часом поширюється в мережі інтернет. Користувачі ці повідомлення активно поширюють, коментують і обурюються, навіть не розібравшись у суті справи, піддавшись впливу маніпулятивних заголовків..

Насправді підвищилися штрафи за шкоду природно-заповідному фонду, які були і раніше. Любителі збирати гриби та ягоди, можуть не хвилюватися, - розповідає Ольга Бородіна, директор Запорізького місцевого центру правової допомоги.

Уряд прийняв нову редакцію постанови «Про затвердження спеціальних такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд» і підготував роз'яснення з цього приводу.

·        Документ не встановлює жодних нових обмежень або заборон щодо використання природних ресурсів, не вводить нових режимів охорони територій та не визначає, які зони можна відвідувати, а які ні.

·        У постанові лише встановлюється новий Порядок обчислення розміру шкоди, заподіяної природно-заповідному фонду. А саме, переглядаються такси, що діяли до цього з 2013 року.

·        Обмеження стосуються території суворого заповідання, де забороняється збирати гриби, зривати рослини чи проводити будь-які інші дії. Вони визначені Проектами організації територій відповідних установ природно-заповідного фонду. Такі зони створюються спеціально для збереження червонокнижних тварин і рослин.

·        Збирати гриби та ягоди для власних потреб у межах національних природних парків та біосферних заповідників можна і надалі. Якщо ж ви маєте намір заготовляти дикороси промислово, то у цьому разі необхідно буде отримати відповідний дозвіл, як було й раніше.

Розмір такси може досягати:

- за кожне дерево, зрубане або пошкоджене до ступеня припинення росту, - від 227 до 18827 грн;

- за кожне дерево, пошкоджене до ступеня неприпинення росту, - від 75 до 5272 грн;

- за знищення або пошкодження лісових культур, природного підросту та самосіву, сіянців і саджанців може досягати 273389 грн;

- знищення або пошкодження газонів та квітників - від 91 до 320 грн;

- за самовільну заготівлю сіна або випасання худоби - від 251 до 50122 грн;

- за незаконний збір або знищення дикорослих трав'янистих рослин, лісової підстилки, лікарських рослин, дикорослих плодів, горіхів, грибів, ягід, другорядних лісових матеріалів - від 30 до 7595 грн;

- за незаконне добування чи знищення об'єктів тваринного світу, пошкодження або знищення їх жител та споруд, місць перебування і розмноження максимальний розмір такси досягає 55230 грн;

- за пошкодження карстово-спелеологічних, геологічних та гідрологічних об'єктів розмір шкоди обраховується виходячи із розміру такс - від 22 грн до 3204762 (за збирання торфу);

- за шкоду, заподіяну проїздом транспорту, прольотом та посадкою літальних апаратів - до 28775 грн;

- за самовільне зайняття земельних ділянок, невиконання умов знімання, збереження і нанесення родючого шару ґрунту, забруднення та засмічення їх територій - від 44 грн за покинуту пляшку;

- за знищення або пошкодження інформаційно-охоронних та інших знаків - до 16547 грн;

- за нищення або пошкодження осушувальних канав, дренажних і протиерозійних систем, доріг та інших об'єктів - до 6531 грн.

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео