ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

Кредитний договір, на що звернути увагу

Кредитний договір, на що звернути увагу
345396 ПЕРЕГЛЯДІВ
 
Перед підписанням кредитного договору потрібно уважно його почитати та розібратися з усіма умовами. Адже кредитний договір – це юридичний документ, який містить права та обов’язки позичальника та фінансової установи.
 
? Які умови містить кредитний договір?
◾ Сума кредиту.
◾ Реальна річні процентна ставка (розмір відсоткової ставки за користування кредитом, механізм нарахування та сплати відсотків).
◾ Права та обов’язки сторін.
◾ Строк дії договору.
◾ Порядок та термін погашення кредиту. ◾ Додатком до договору є графік погашення, який містить інформацію, коли необхідно сплачувати кредит.
◾ Штрафні санкції у разі порушення умов договору.
◾ У кредитному договорі зазначається назва, номер договору, дата, місце укладання, найменування сторін договору.
◾ Також у деяких випадках кредитні договори можуть нотаріально посвідчуватися, наприклад, у разі укладання іпотечного договору.
 
? Перед підписанням переконайтеся, чи не містить кредитний договір умов, які порушують ваші права. 
 
Наприклад, сплата штрафних санкцій за дострокове погашення кредитної заборгованості. Позичальник має право достроково погасити кредит без застосування до нього штрафних санкцій з боку банку. 
 
⚠ Якщо виявили таку умову кредитного договору, не підписуйте такий документ та повідомте про такий випадок Національний банк України.
 
? Також перевірте наявність додаткових послуг в кредитному договорі, які не є обов’язковими для оформлення кредиту. Якщо така послуга є в договорі, але вона вам не потрібна, ви маєте право відмовитися від додаткових послуг під час оформлення споживчого кредиту.
 
Банки мають право пропонувати своїм клієнтам послуги, але не можуть вимагати придбати їх.
Згідно зі ст. 55 Закону України “Про банки і банківську діяльність” банкам забороняється вимагати від клієнта придбання будь-яких товарів чи послуг від банку або від спорідненої чи пов'язаної особи банку як обов'язкову умову надання банківських послуг.
 
?  Як відмовитися від такої послуги?
◾ напишіть звернення на офіційні контакти фінансової установи;
◾ якщо ситуація не вирішилася і фінансова установа не припиняє дію послуг, від яких ви письмово відмовилися, зверніться до НБУ.
 
?   Чи можна вносити зміни у підписаний кредитний договір?
Позичальник чи фінансова установа не може внести зміни до договору без згоди іншої сторони.
Наприклад, якщо у фінансової установи є необхідність внести зміни до кредитного договору, фінансова установа має направити відповідну пропозицію позичальнику про внесення змін до кредитного договору. Позичальник розглядає таку пропозицію та надає відповідь. Зміни до кредитного договору оформлюються підписанням додаткової угоди.
 
ℹ Більше інформації про кредитні послуги читайте на #ЗнайСвоїПрава_Кредити https://promo.bank.gov.ua/know-your-rights-loans/
 
 

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео