ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

Як встановити факт народження дитини на тимчасово окупованій території

Як встановити факт народження дитини на тимчасово окупованій території
338551 ПЕРЕГЛЯДІВ

На тимчасово окупованих територіях відділи державної реєстрації актів цивільного стану не працюють.

Тому, коли в сім’ї Дмитра, мешканця Бердянську, народилася дитина,  навіть наявність медичної довідки про народження не давала можливість зареєструвати народження та отримати свідоцтво.


 Зазвичай факт народження дитини в такому випадку встановлюється в судовому порядку.
Дмитро через соціальні мережі звернувся до Запорізького бюро правової допомоги. Головний юрист  Олена Пушкарь, яка сама є внутрішньо переміщеною з окупованих територій, відгукнулася і допомогла клієнту вирішити питання в досудовому порядку.

Запропонований механізм вирішення питання передбачений  наказом  Міністерства юстиції України «Про затвердження Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні» та наказом Міністерства юстиції України від 03.09.2022 № 3734/5 «Про впорядкування відносин з державної реєстрації народження в умовах воєнного стану» тощо.

Для державної реєстрації народження було направлено на адресу електронної пошти відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Чернівецькій області Управління державної реєстрації Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м. Івано-Франківськ) - [email protected] електронні копії, скановані копії, фотокопії:

  • заяви про державну реєстрацію народження, складеної у довільній формі;
  • медичного документа, що, відповідно до законодавства, є підставою для проведення державної реєстрації народження;
  • інших документів, необхідних для такої реєстрації (копії паспортів, свідоцтва про шлюб тощо).

Отримані від клієнта  документи були скеровані  до відділу ДРАЦС для складання актового запису про народження в електронному вигляді та на паперових носіях без внесення відомостей щодо цього актового запису до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Свідоцтво про народження оформлено день складання актового запису про народження та залишалося у відділі ДРАЦС, а сім’ї на адресу електронної пошти надіслано його сканована копія та роз’яснено порядок подальшого отримання оригіналу свідоцтва про народження.
 Оригінал свідоцтва про народження отримати мають право крім батьків дитини - близькі родичі дитини (брат, сестра, дід, баба, тітка, дядько) або їх представники.

Видача свідоцтва про народження здійснюється будь-яким працюючим на підконтрольній території Україні відділом ДРАЦС, за заявою про видачу свідоцтва, складеною у довільній формі за умови надання оригіналу медичного документа про народження, на підставі якого проведено державну реєстрацію народження, після внесення відомостей актового запису до Реєстру.

Відділ ДРАЦС за місцем звернення особи невідкладно з використанням функціональних можливостей Реєстру надсилає запит до відділу ДРАЦС, яким складено відповідний актовий запис про народження, з проханням надіслати свідоцтво про народження та внести відомості актового запису до Реєстру, до якого додаються електронні копії (скановані копії, фотокопії) заяви про видачу свідоцтва та поданого медичного документа про народження.
 

Не пізніше наступного робочого дня з дня отримання такого запиту ДРАЦ вносить його відомості до Реєстру і надсилає свідоцтво про народження за місцем звернення особи, яким у той самий строк до відділу ДРАЦС за місцем складання відповідного актового запису надсилається медичний документ про народження для долучення його до справи.

У нашому  випадку, оригінал медичного свідоцтва було отримано бабусею новонародженої дитини, яка мешкає в Одесі і передано на тимчасово непідконтрольну територію
В подальшому, свідоцтво про народження у батьків дитини «підтягнулося» у мобільному додатку «ДІЯ».

 Після отримання свідоцтва про народження головний юрист Олена Пушкарь допомогла оформити батькам грошову допомогу при народженні дитини.

Спільними зусиллями, дистанційно було подано заяву про призначення допомоги по народженню дитини через сайт Міністерства соціальної політики України, про що на наступний день родина отримала листа ? на електронну пошту з підтвердженням призначення виплат  та, наразі, очікують нарахування коштів.

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео