ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

Премія для ексголови "Нафтогазу" у вигляді 10 мільйонів доларів. НАБУ і САП оголосили про підозру Андрію Коболєву

Премія для ексголови "Нафтогазу" у вигляді 10 мільйонів доларів. НАБУ і САП оголосили про підозру Андрію Коболєву
285227 ПЕРЕГЛЯДІВ

19 січня 2023 року НАБУ повідомило про підозру ексголові НАК «Нафтогаз України» Андрію Коболєву за премію в 10 мільйонів доларів. Слідчі вважають, що колишній голова правління НАК «Нафтогаз України» протягом 2018 року ініціював виплати премій для себе, розміри яких перевищував ліміти, встановлені законодавством. Ця сума складала 229 мільйонів гривень (10 мільйонів доларів).

За словами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, у 2018 році Коболєв, зловживаючи службовим становищем, ініціював розгляд Наглядовою радою питання про погодження виплати премії за досягнення вагомих цілей. Тоді ж він отримав премію розміром в 7.9 мільйонів доларів, а комерційний директор компанії Юрій Вітренко - 6 мільйонів доларів. Forbes Ukraine повідомляють, що вони отримали винагороду за перемогу в Стокгольмському арбітражному суді в суперечці з «Газпромом» за транзитним контрактом. Премії були виплачені 41 співробітнику "Нафтогазу".

За підсумками 2021 року 5 членів правління та 15 директорів НАК "Нафтогаз України" отримали 911 мільйонів гривень. Про це йдеться у річному звіті компанії, який оприлюднили 18 травня. Тоді ж у "Нафтогаз" уточнили, що 37% від загального розміру компенсації отримав колишній очільник компанії Коболєв.

"За екстраординарні досягнення" Андрій отримав премію у розмірі 10 мільйонів доларів. Держаудитслужба заявляла, що він отримав таку суму премії у порушення постанови уряду. Однак «Нафтогаз» звернувся до суду з проханням визнати протиправною і скасувати цю вимогу. За словами Національного антикорупційного бюро України, у 2017 році Коболєву виплатили 12,49 мільйона гривень у за ті ж самі досягнення.

В інтерв'ю для Liga.net Андрій заявляв, що отримана багатомільйонна премія за 2020 рік для керівництва дісталась за виконані перед держбюджетом зобовʼязання щодо відрахувань податків та частини прибутку. Він додав, що кожен з директорів і членів правління НАК отримав премії в межах максимально дозволеного ліміту, який прописаний в контракті кожного співробітника «Нафтогазу». Але при цьому він нібито свідомо приховав інформацію що для керівників структур, таких як "Нафтогаз" встановлено граничні розміри преміювання за підсумками роботи. Ця сума сягає не більше 36 окладів на рік (37,48 млн грн). Але Наглядова рада погодила ці зміни і премії були виплачені.

У САП також зауважили, що працівники НАК "Нафтогаз України" не сприяли розслідуванню, оскільки ховали від слідчих важливі документи та матеріали компанії.

Андрій Коболєв дав коментар для видання Forbes Ukraine, щодо своєї підозри: «Я перебував у Києві, переміщувався містом, працював за своїм звичайним графіком. Мене зупинили в автівці і повідомили про підозру. Я її взяв, розписався». Як зазначив Андрій, він повернувся до України, коли дізнався про підозру і тепер буде спілкуватись зі слідством та стане перед судом, щоб довести свою правоту.«Я не збираюсь нікуди ховатися чи тікати", - сказав він. Андрій вважає, що справа базується на політичному замовленні, тому він дивується, чому її підняли саме зараз.

За попередніми даними, САП вимагатиме для Коболєва взяття під варту з альтернативною внесення застави у розмірі 365 мільйона гривень. Адвокат Андрія Коболєва заявив, що захисту потрібно більше часу на ознайомлення з клопотаннями САП. тому попросив перенести засідання.

Не дивлячись на те, що зранку 19 січня 2023 року захист отримав потрібну інформацію, а отже вимоги КПК (вимоги для проведення слідчих дій) дотримано, захист вважав, що часу все одно недостатньо.Після того, як слідчий суддя ВАКС відмовив у відкладенні засідання, адвокат заявив йому відвід. Питання щодо продовження розгляду клопотання вирішиться після розгляду заяви про відвід іншим суддею.

Теги: НАБУ,САП, Національне антикорупційне бюро України, Спеціалізована антикорупційна прокуратура, Корупція,премія,Нафтогаз

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео