ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

«Нова Пошта» відкриває власну авіакомпанію з радянськими АН в чотирьох країнах Європи

«Нова Пошта» відкриває власну авіакомпанію з радянськими АН в чотирьох країнах Європи
439207 ПЕРЕГЛЯДІВ

Навіщо «Новій Пошті» своя авіакомпанія?

У 2023 році «Нова Пошта» розширює свої можливості, тому в Німеччині, Румунії, Литві та Чехії з‘являться нові відділення. У Польщі їхня кількість зросте до 48, водночас кількість міжнародних посилок — у 1,5 раза.

Починаючи з 3 березня 2023 року Supernova Airlines (назва авіакомпанії «Нової Пошти») розпочне свої перші рейси. Як повідомив співзасновник «Нової Пошти» В‘ячеслав Климов, тестові польоти вже закінчуються.

Посилки будуть доставлятись за допомогою літаків АН-26 1978 року та 1982 року, які компанія взяла у лізинг [форма фінансової оренди для придбання основних засобів підприємствами та інших товарів фізичними і юридичними особами] в Expedition Aviation з ОАЕ.

За словами В‘ячеслава Климова, завдяки власній авіакомпанії є змога доставляти посилки швидко. Він додав, що це також якість доставки, тому що компанія отримує повний контроль над логістикою.

Керівний партнер консалтингової компанії «Зе Consultams» Олег Каленський говорить, що тепер «Новій Пошті» не доведеться платити за послуги перевезення іншим компаніям. «Власні літаки дадуть НП необхідну їй операційну гнучкість, надійність і зменшену собівартість», — вважає Олег Каленський.

Власна авіакомпанія розрахована лише на доставку посилок всередині Європи й знаходитиметься в Польщі до закінчення війни. Тому ексрегіональний менеджер «АероСвіту» і МАУ Віктор Логвиненко припускає, що логістичний центр НП знаходитиметься у Жешуві. З цього місця можна буде обслуговувати майже всю Європу.

На сьогодні повітряний простір України закритий, тому доставка із Європейських країн в Україну відбуватиметься автомобільним транспортом, але пісня закінчення війни «Нова Пошта» доставлятиме вантажі літаками до аеропортів «Бориспіль» та «Львів».

А зараз компанія домовляється щодо оренди ще двох літаків для далекомагістральних рейсів — з Китаю та США. Ці 4 літаки зберігатимуться до кінця 2024 року, а подальше розширення авіапарку залежатиме від об‘єму вантажів й попиту.

Наразі говорити про успіх таких переговорів складно. Українським компаніям важко домовлятись із міжнародними лізингодавцями про оренду західних літаків, особливо на які триває великий попит у світі. Про це повідомляє авіаексперт Євген Трескунов. Так до війни НП хотіла взяти в оренду Boeing 737-800, B757 або Airbus 321, але домовитись так і не вийшло через повномасштабне вторгнення росіян. Євген Трескунов додав, що міжнародні лізингодавці вимагають фінансової гарантії на весь період лізингу, а це до 5 років.

«Нова Пошта» зупинилась на оренді АН-26. Чому?

Цей літак є оптимальним рішенням для власної авіакомпанії, щоб отримати сертифікат експлуата [потрібно мати мінімум два літаки, щоб отримати сертифікат експлуата]. За мінімальний стартовий капітал та з доступним авіаперсоналом та досвідом обслуговування — це оптимальне рішення для компанії. Так вважає Євген Трескунов.

Але АН-26 має як переваги, так і недоліки. Ексрегіональний менеджер «АероСвіту» і МАУ Віктор Логвиненко називає наявність ремонтної бази й спеціалістів в Україні перевагою. Вони можуть сідати на ґрунтову смугу довжиною всього 600 метрів.

Серед недоліків він називає вантажність АН-26 [всього 5 т проти Boeing 737-800, який здатен підіймати від 20 до 60 т]. Також Віктор Логвиненко підмітив, що дальність польоту в АН-26 до 1000 км, в той самий час як Boeing — 5000 - 10 000 км.

При цьому оренда першого коштуватиме значно дешевше за Boeing 737 ($200 000 за місяць). Лізинг АН-26 коштує близько $100 000.

Проте, за словами авіаексперта Трескунова, «Нова Пошта» не купила ці літаки, оскільки вони в довгостроковій перспективі вже не мають цінності.

Отже, хоча на сьогодні компанія доставляє посилки з та в Україну, такими темпами «Нова Пошта» має всі шанси закріпитись як «європейський гравець» на ринку поштових послуг і логістики. За словами пресслужби НП, засновки бачать ці шанси, тому плани компанії на 2023 рік — створити ще 30 відділень у Польщі.

Теги: Нова Пошта, Російська агресія ,Літаки ,літаки,ОАЕ, ЄС,Німеччина, Польща

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео