ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

У Полтавському педагогічному презентували поетичну збірку Бориса Гриньова

У Полтавському педагогічному презентували поетичну збірку Бориса Гриньова
335716 ПЕРЕГЛЯДІВ

25 квітня 2023 р. у малій актовій залі Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка зібралися шанувальники мистецтва. Презентація поетичної збірки Бориса Гриньова «Чорно-біла війна» відбулася за участі видатного українського художника Віктора Ковтуна і відомого музиканта і співака ЕL Кравчука.

Ректорка Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка професорка Марина Гриньова радо вітала митців і гостей заходу: «Сьогодні у цьому залі зібралися літератори, художники, музейники, поціновувачі українського мистецтва і добрі друзі Полтавського педагогічного. Наш університет об’єднує навколо себе людей креативних, спрямованих на експеримент, відкритих до нових ідей. Нас об’єднує вічний пошук і постійний рух уперед.

Неповторна мистецька аура Полтавського педагогічного стала джерелом натхнення для багатьох митців, вона спонукає і нас, науковців і студентів, бачити мистецтво в науці і ставитися до науки як до мистецтва».

Модераторка заходу Наталія Златопольська запросила до слова члена Спілки художників України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, народного, заслуженого художника України Віктора Ковтуна. Роботи художника були представлені в залі під час заходу, зокрема портрети Григорія Сковороди і Володимира Короленка.

Віктор Іванович розповів про свою творчість, про Харків під час російсько-української війни, про роль педагогічної і мистецької освіти для країни у часи складних випробувань. Також знаний художник із сумом говорив про Північну Салтівку, понад 80 зруйнованих шкіл у його рідному місті…

Віктор Ковтун ознайомив аудиторію зі своїми роботами, які відображають різні віхи історії України, представив використання його художніх полотен у різних мистецьких проєктах.

У досить незвичному амплуа аудиторія відкрила для себе українського вченого-матеріалознавця, академіка НАН України, доктора технічних наук, професора, директора Інституту сцинтиляційних матеріалів НАН України Бориса Гриньова.

Борис Вікторович презентував збірку віршів «Чорно-біла війна». Автор зізнається, що з початку повномасштабного вторгнення почав у соціальних мережах вести своєрідний щоденник. Свої емоції, відчуття, еволюцію ставлення до багатьох речей фіксував у віршах, так за рік їх зібралося понад 360.

«З цією залою пов’язано багато спогадів», – такою фразою-зізнанням розпочав поет Гриньов розмову з аудиторією. Він розповів, що у Полтавському педагогічному викладала його мама, а рівно 50 років тому відомий вчений і його дружина Тетяна на сцені цієї зали отримали атестати про повну середню освіту. Приязний і щирий тон розмови створив особливу атмосферу відвертості і співтворчості. Кілька віршів збірки прозвучали у виконанні автора.

Концепцію монохромної збірки розробила художниця Юлія Набокова. Мисткиня таке рішення видання асоціює з  почуттям українців, для яких після 24 лютого 2022 р. світ став чорно-білим. І сама книга наповнена болем, злістю, тривогою та страхом, але водночас надією та вірою в перемогу. Надихаючись поезією автора, художниця Юлія Набокова створила виняткові ілюстрації. Тож презентована книжка стала результатом цікавого експерименту, в якому гармонійно поєднані поетична й візуальна творчість підсилюють одна одну.

З особливою чуттєвістю твори зі збірки виконали студенти ПНПУ імені В. Г. Короленка Віталій Дзямка, Софія та Анастасія Ремиги. Софія підготувала для автора дуже особливий дарунок – за мотивами віршів дівчина намалювала картину, яку подарувала Борису Вікторовичу.

Свою творчу рецепцію поетичного слова Бориса Гриньова запропонували лауреатка міжнародного конкурсу Імені  Андрія  Сови, обласної премії імені Володимира Короленка, артистка Полтавської обласної філармонії Катерина Юрченко (Победа) і доцент кафедри хореографії, заслужений діяч Мистецтв України, народний артист України, голова обласного відділення національної Всеукраїнської музичної спілки, лауреат премії імені В. Г. Короленка Герман Юрченко. Чуттєвий поетичний діалог батька і доньки звучав у залі Полтавського педагогічного.

Окрема сторінка творчої біографії Бориса Гриньова – написання текстів пісень. Як поет-пісняр Борис Вікторович співпрацює з відомим українським співаком і музикантом ЕL Кравчуком. Поетичні читання перемежовувалися виконанням співаної поезії. Артист поділився, що від часу повномасштабного вторгнення у творчій колаборації із Борисом Гриньовим з’явилося три пісні, а четверта зараз у роботі.

Андрій Кравчук розповів, як під час війни відбувається робота над піснями, записи в студіях під час обстрілів і перебоїв зі світлом, але артист переконаний, що українцям потрібна віра, мудре слово і щира підтримка.

Танцювальний номер підготували учасниці танцювальної студії «dan_ce studio» колективу «Колібрі». Марина Вікторівна нагородила творчий колектив із Решетилівки подякою за співпрацю із Полтавським педагогічним.

«Все буде добре!» – лунала зі сцени пісня ЕL Кравчука. «Все буде добре», – рефреном звучало у залі. І всі присутні у цю мить були об’єднані вірою у неодмінну Перемогу України у великій жорстокій війні. 

Після заходу всі охочі могли отримати книгу з автографом автора.

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео