ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

Хто ховається під маскою знаменитого імені Бенксі?

Хто ховається під маскою знаменитого імені Бенксі?
343901 ПЕРЕГЛЯДІВ

У листопаді 2022 року на зруйнованих будинках Гостомеля, Бородянки, Горенки та Ірпеня з‘явились малюнки, фото яких швидко поширювались у соцмережах. Трохи пізніше ще декілька малюнків знайшли у Києві, а їх автором виявився всесвітньо відомий художник Бенксі.

На своїй сторінці в Instagram він має 12 мільйонів підписників, там він й підтвердив лише одну свою роботу в Україні, але інші малюнки безсумнівно його.

Бенксі (мовою оригіналу Benksy) — це псевдонім найвідомішого вуличного художника, політичного активіста та режисера з Великої Британії. Але навіть будучи всесвітньо відомим митцем йому вдається залишати таємничий образ. Роботи автора продаються на аукціонах за сотні тисяч фунтів. За допомогою творчості Бенксі демонструє власну позицію щодо тих чи інших ситуацій.

Так трапилось й після повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України, коли у листопаді на Київщині з‘являлись графіті невідомого художника, які за стилем нагадували Бенксі. Опублікувавши пост картини з селища Бородянка митець підтвердив, що саме він є автором цих малюнків. На фото була зображена дівчинка, яка стоїть на руках навколо руїн.

Ще одна його робота в Бородянці зображує чоловіка-дзюдоїста, якого перемагає маленький хлопчик, що викликала хвилю дискусій щодо символізму цього малюнку. У соцмережах стверджують, що образ чоловіка — це президент країни-терористки володимир путін, який займався цим спортом, принаймні про це свідчать фото, що є у відкритому доступі. А маленький хлопчик — це молода Україна, яка перемагає у цій жорстокій боротьбі.

Також його робота була продана на аукціоні у березні 2022 року. Тоді у Лондоні анонімно виставили антивоєнну картину художника CND Soldiers з хештегом #BANKSY4UKRAINE, яка з‘явилась ще у 2005 році після початку війни в Іраку. Тоді картину вдалось продати за 81 тис. фунтів (або 3 млн гривень), а кошти передали на підтримку дитячої київської лікарні «Охмадит».

Але постає питання, хто такий Бенксі?

"Нині його роботи продаються за сотні тисяч фунтів, але колись він був просто дитиною, що блукав вулицями Брістоля з балончиком фарби", — пишуть в описі туристичного екскурсійного туру Banksy Walking Tour. Прогулюючись вулицями можна помітити роботи художника під назвою «Похмурий женець», «Горила в масці», а також популярного «Коханця» (Well Hung Lover).

У 2011 році стався аукціон на eBay, де продавався клаптик паперу з нібито справжнім ім‘ям художника. Продаж стартував з 3 тис. доларів. Як пояснював володар клаптика паперу, йому вдалось простежити зв‘язок між даними податкових декларацій певної людини з датами продажів робіт Бенксі. Проте закінчити продаж так і не вдалось, оскільки лот зник після останньої ставки. Тоді ж з‘явилась теорія, що Бенксі спланував це сам.

Автора називають по-різному. Найпоширеніша версія його імені — Роберт або Роберт Бенкс. Проте у 2016 році з‘явилась ще одна версія — Роберт Ганнінгем.

Ба більше, існує теорія, що псевдонім Бенксі носить засновник тріп-хоп британського гурту Massive Attack Роберт Дель Наджа. Всі раніше згадані імена містять однакову частину, а саме Роберт. Але є й інший варіант. Дехто припускає, що справжнє ім‘я художника Джиммі Хьюрід. Це британський художник коміксів та засновник всесвітньо відомого гурту Gorillaz.

Люди припускають, що за псевдонімом Бенксі може ховатись не одна людина, а ціла група вуличних художників. Вони стверджують, що одній людині фізично складно намалювати стільки графіті у різних куточках світу.

Тільки підтвердити хоча б якусь зі здогадок не вдалось й до сьогодні.

Теги: Бенксі,Benksy, бородянка,Гостомель,Ірпінь, Україна,Повномасштабне вторгнення,Повномасштабна російська агресія,мистецтво

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео