ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

Дмитро Кулеба пояснив, чому НАТО має прийняти Україну

Дмитро Кулеба пояснив, чому НАТО має прийняти Україну
322288 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у своїй авторській статті для видання Foreign Affairs назвав причини, чому Північноатлантичному Альянсу потрібен Київ, а Києву — Альянс.

Як зазначає автор, ані Україна, ані Сполучені Штати чи їхні союзники по НАТО не обирали цю битву. Війну розпочала російська федерація. Але Україні й Західним партнерам доведеться її закінчити, здобувши перемогу, яка гарантуватиме мир і стабільність у Європі.

Тут міністр закордонних справ наголошує, що слід визнати неминуче: Україна вступить до НАТО і це станеться радше швидше, ніж пізніше. Альянс повинен перестати шукати виправдання та почати діяти, щоб нарешті процес зі вступом завершився. На думку Дмитра Кулеби, це показало б чинному президенту країни-агресорки володимиру путіну, що він зазнав невдачі, що вгамувало б його амбіції.

За всю історію існування Альянсу Україна чула багато аргументів, чому стати членом НАТО неможливо. Наприклад, Альянс не може мати спільний кордон з росією, це спровокувало б москву. У 2022 році рф розпочинає повномасштабне вторгнення на територію України. Тож Кулеба вважає несерйозним подібне виправдання, що нібито членство України в Альянсі спровокує москву.

Коли Фінляндія приєдналась до НАТО, це повністю розбило аргументи про «спільний кордон», який може спровокувати росію.

Ще одним аргументом представники Альянсу називали розділене ставлення України. За словами міністра, колись так і було, проте цей час давно минув. З 2014 року підтримка щодо вступу до НАТО серед українського суспільства лише зростає. Міжнародний республіканський інститут проводив опитування, у якому 82% респондентів позитивно ставляться до членства в Альянсі.

До того ж країни-члени НАТО вже частіше сприймають Україну як частину своєї спільноти. Про це свідчить загальноєвропейське опитування, де 68% європейців вважають вторгнення російської федерації нападом на Європу в цілому.

Серед нових аргументів з‘явилась теза, що Україна нібито роз‘єднує Альянс. Такі слова раніше озвучували противники членства України в Європейському Союзі. Проте у червні 2022 року кожен з 27 членів ЄС підтримали надання статусу кандидата Україні.

Київ прагне стати членом НАТО, оскільки тоді можна отримати захист статті 5. Згідно зі статтею, збройний напад на одного або кількох союзників у Європі чи у Північній Америці вважатиметься нападом на усіх. Це зобов‘язуватиме інші країни діяти, а отже, застосувати збройні сили для відновлення й збереження безпеки у Північноатлантичному регіоні.

Насправді Україна може отримати багато від НАТО, проте Альянс отримує від країни не мало. Наразі українські військовослужбовці боронять весь східний фланг НАТО й діляться досвідом із союзниками. Збройні Сили України зуміли довести, що натівський принцип децентралізації ефективний, коли мова йде про компактні підрозділи професійно навчених військових та контрактників, але у повномасштабній війні він не працює, оскільки фактично 70% солдатів — це підрозділи з мобілізованими, які не навчались професійно.

Окрім оборони, Україна на власному досвіді довела, що командири, які тренують підрозділи, мають командувати ними на фронті. Ба більше, українці навчили Альянс цінити інновації, винахідливість, локальні ініціативи, громадську підтримку й цивільний захист.

У ході повномасштабного вторгнення росії Україна допомогла зміцнити правила, стандарти та процедури Північноатлантичного Альянсу, підготувавши НАТО до сучасних війн високої інтенсивності. До того ж Київ має неоціненний досвід протидії гібридним загрозам та інформаційним війнам. Україні вдалось забезпечити стійкість державних інституцій та критичної інфраструктури, не дивлячись на постійні атаки з боку росії.

Тому Дмитро Кулеба підсумовує, що найкращий спосіб гарантувати євроатлантичну безпеку – прийняти Україну в НАТО.

Теги: НАТО,ПІвнічноатлантичний Альянс,Дмитро Кулеба,Міністр закордонних справ України,МЗС України

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео