ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

Прогноз від Національного банку України щодо змін в українській економіці

Прогноз від Національного банку України щодо змін в українській економіці
432651 ПЕРЕГЛЯДІВ

НБУ оновив макроекономічний прогноз, у якому йдеться, що інфляція знижувалась, ВВП зростало, а міжнародні надходження сягнуть 42 млрд доларів. Переповідаємо основні висновки з прогнозу НБУ.

Правління Нацбанку ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 25% річних. У НБУ вважають, що це підтримає ефекти від попередніх заходів із посиленням привабливості гривневих активів, а також дасть змогу забезпечувати стійкість валютного ринку, завдяки чому формуватимуться належні передумови для збереження сталого тренду на зниження інфляції.

За словами голови Національного банку України Андрія Пишного, ставка протягом тривалого часу утримується на високому рівні, що створює простір для зростання дохідності та строковості гривневих депозитів.

"Водночас ми бачимо, що висока облікова ставка ще не повною мірою позначилася на депозитних ставках банків для громадян. Так само не до кінця реалізовано потенціал від вжитих нами заходів. Тому створена комбінація потребує додаткового часу, аби досягти максимальної ефективності.

Подальше зростання привабливості заощаджень у гривні є важливою передумовою, аби ми могли перейти до пом’якшення найобтяжливіших валютних обмежень без шоків для валютного ринку та ризиків для стійкого зниження інфляції", пише на своїй сторінці Facebook Андрій Пишний.

Він додає, що це ключова річ, оскільки облікова ставка у 25% зменшить загрозу надмірного зростання попиту на валюту на етапі послаблення валютних обмежень.

Якщо говорити за період, протягом якого облікова ставка залишатиметься без змін, відповідь має декілька складових: по-перше, Андрій Пишний відзначає відчутне поліпшення макроекономічної ситуації в Україні, тому за оновленим прогнозом передбачається перехід до циклу зниження облікової ставки раніше IV кварталу 2023 року.

Правління НБУ наголошує, що з початку 2023 року інфляція знижувалась швидше аніж очікувалось. Цей тренд зберігатиметься й надалі, через здешевілі енергоносії по всьому світу, стриманий внутрішній попит та впливу монетарної політики Нацбанку. Щодо ситуації в енергетичному секторі, НБУ переглянув прогноз інфляції на 2023 рік — з 18,7 відсотка до 14,8%. Правління вважає, що до 2024 року цей відсоток складатиме 9,6%, а у наступному році — 6%.

За прогнозом НБУ зростання ВВП поліпшилось з 0,3% до 2,0% завдяки швидкому відновленню енергетичної системи та м‘якої фіскальної політики. Нацбанк наголошує на подальшій траєкторії зростання економіки, яка з 4.3% зросте до 6,4% у 2025 році.

Але як і раніше, основним припущенням залишається збереження високих безпекових ризиків до початку 2024 року. Якщо бойові дії затягнуться, а їх інтенсивність збільшиться, це негативно суттєво негативно вплине на економічну активність, що призведе до погіршення інфляційних та курсових очікувань. Триваліший період війни створить додаткові виклики для макрофінансової стійкості.

Проте реалізація проєкту відбудови України разом з реформами, потрібними для євроінтеграції, дадуть змогу значно прискорити економічне зростання. Фінансування, яке надходитиме на відбудову, обумовить більше можливостей для пом‘якшення валютних обмежень.

Наразі загальний обсяг міжнародних надходжень від країн-партнерів за 2023 рік може перевищити $42 млдр Завдяки допомозі інших країн Україна матиме змогу профінансувати переважну частину дефіциту бюджету, а також забезпечить подальше зростання золотовалютних резервів.

Правління НБУ очікує, що на кінець цього року міжнародні резерви зростуть до $35 млрд. Завдяки такій підтримці НБУ матиме змогу посилитись та підтримувати курсову стійкість, щоб поступово пом‘якшувати валютні обмеження.

Теги: НБУ, Нацбанк, Національний банк України,Андрій Пишний,Андрей Пышный НБУ,голова НБУ Пишний,голова Нацбанку Андрій Пишний

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео