ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

Які пенсії призначені для осіб, постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС

Які пенсії призначені для осіб, постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС
437205 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Пенсійному фонді України повідомляють, що пенсійні виплати за віком для осіб, які працювали чи проживали на територіях радіоактивного забруднення, призначаються зі зменшенням пенсійного віку на 1-13 років.

"Тривалість страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, зменшується на кількість років зменшення пенсійного віку (у підсумку страховий стаж не може бути менше 15 років):

- учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вік виходу на пенсію зменшується:

- на 5, 8 або 10 років, в залежності від часу та тривалості роботи в зоні відчуження", — заявила пресслужба Пенсійного фонду України.

Додається, що пенсійний вік додатково зменшується на три роки за наявності стажу на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці за Списком №1 виробництво, робіт, професій, посад і показників (у чоловіків — 10 років і більше, у жінок — 7 років та 6 місяців).

Пенсійний вік додатково зменшується на рік за наявності стажу роботи зі шкідливими та важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників (у чоловіків — 12 років 6 місяців та більше, у жінок — 10 років та більше).

Потерпілим від Чорнобильської катастрофи вік виходу на пенсію зменшується, від 1 до 10 років, в залежності від зони радіологічного забруднення, де проживала чи працювала особа та тривалості проживання, чи роботи.

Якщо особа має стаж на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці за Списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників (у чоловіків — це 10 років і більше, у жінок — 7 років 6 місяців і більше), вихід на пенсію зменшується на 2 роки додатково.

Пенсійний вік додатково зменшується на 1 рік за наявності стажу роботи зі шкідливими й важкими умовами праці за Списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників (у чоловіків — 12 років 6 місяців та більше, у жінок — 10 років і більше).

Розмір пенсійних виплат за віком обчислюється за загальними правилами відповідно до Закону України «Про загальнообов‘язкове державне пенсійне страхування» та залежить від тривалості страхового стажу особи та величини її заробітної плати.

Для осіб з інвалідністю, яким встановлено причинний зв‘язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, пенсії по інвалідності призначаються в розмірі відшкодування фактичних збитків із заробітку за роботу в зоні відчуження у 1986-1990 роках або із заробітної плати, визначеної з п‘ятикратного розміру мінімальної заробітної плати (обчисленої за формулою).

Починаючи з 01.03.2023 року мінімальний розмір пенсій по інвалідності не можуть бути нижчими за:

Для I групи – 8187,48 гривень, II групи – 6549,98 гривень, III групи та дітей з інвалідністю – 5048,95 гривень.

До державних пенсій за віком або по інвалідності встановлюється додаткова пенсійна виплата, розмір якої залежатиме від належності особи до відповідної категорії постраждалих:

- особам, що належать до категорії 1:

- з-поміж учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС:

особам з інвалідністю I групи – 474,5 гривні;

особам з інвалідністю II групи – 379,6 гривні;

особам з інвалідністю III групи – 284,7 гривні;

- інші особи з інвалідністю, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою:

особам з інвалідністю I групи – 341,64 гривні;

особам з інвалідністю II групи – 227,76 гривні;

особам з інвалідністю III групи – 170,82 гривні;

- для осіб з категорії 2-4:

особам, що належать до категорії 2 – 170,82 гривні;

особам, що належать до категорії 3 – 113,88 гривні;

особам, що належать до категорії 4 – 56,94 гривні;

- для дітей з інвалідністю, а також хворим внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу – 170,82 гривні.

Особи з інвалідністю з-поміж учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС з 01.03.2023 розмір мінімальної пенсії (незалежно від закону, згідно з яким призначено пенсію) для осіб з інвалідністю І групи – 13376,21 гривень, для осіб з інвалідністю ІІ групи – 10700,97 гривень, для осіб з інвалідністю ІІІ групи – 8025,73 гривень.

Пенсійний фонд України підкреслює, що у разі смерті годувальника, який належав до постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, непрацездатним членам сім’ї призначають пенсійну виплату у зв’язку з втратою годувальника.

Якщо годувальник був учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, розмір пенсійної виплати у зв’язку з втратою годувальника може обчислюватись із заробітної плати, одержаного годувальником за роботу в зоні відчуження у 1986–1990 роках, або із зарплатні, визначеної з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати (обчисленої за формулою).

Теги: День пам'яті Чорнобильської трагедії,Чорнобильська АЕС,Пенсія,Пенсійний фонд України

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео