ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

Уряд створив програму щодо державної допомоги для пошкодженного житла

Уряд створив програму щодо державної допомоги для пошкодженного житла
328004 ПЕРЕГЛЯДІВ

З 10 травня громадяни України, чиї будинки було пошкоджено внаслідок російської агресії, матимуть змогу скористатись послугою єВідновлення, щоб отримати допомогу від держави для відновлення житла.

Про це повідомляється у пресслужбі Кабінету Міністрів України.

Спершу допомога торкається заміни вікон чи дверей або ремонт покрівлі тощо.

Ініціаторами проєкту стали Мінцифри, USAID / UK aid з проєктом «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS», а також Світовий банк.

Наразі відомо про 18,5 тисяч пошкоджених багатоповерхових житлових будинків та близько 142 тисячі приватних садиб.

Послуга єВідновлення концентрується на відновленні житлових будинків, які мають незначні пошкодження. Щоб отримати швидший результат, уряд максимально цифровізував та спростив цю послугу. Щоб її отримати, потрібно подати заявку на допомогу у застосунку Дія. Потім протягом місяці спеціальна комісія при громаді повинна прийняти рішення щодо надання такої допомоги.

Як наголошують у пресслужбі Кабінету Міністрів України, послуга доступна усім громадянам України, чий будинок пошкодився через російське вторгнення та підлягає відновленню. Це стосується квартир, приватних будинків та інших житлових приміщень, наприклад кімнат в гуртожитку.

Першими на черзі стоять: учасникам бойових дій, людям з інвалідністю внаслідок війни, ветеранам війни, членам сімей загиблих військових, мобілізованим, багатодітним родинам, людям з інвалідністю І та ІІ групи, батькам-вихователям дитячого будинку сімейного типу, опікунам/піклувальникам, прийомним батькам та патронатним вихователям, а також дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування.

Для людей, які вже встигли відремонтувати пошкоджене житло, не претендують на державну допомогу. Хоча пресслужба підкреслює, що над таким механізмом вже працюють, а саме механізм репарацій, тому громадян закликають зберігати чеки, фотографії, свідчення сусідів чи публікації в ЗМІ щодо свого пошкодженого житла, аби в майбутньому претендувати на частину репарацій російської федерації.

Який процес отримання компенсацій?

Для початку потрібно подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно, якщо раніше повідомлення ще не подавали. Це можна зробити на порталі чи в застосунку Дія, згодом через ЦНАП, нотаріусів або управління соцзахисту.

Наступний крок: потрібно відкрити спеціалізований рахунок єВідновлення в одному з банків-учасників програми. Для цього слід відкрити картку у банківському застосунку та у відділенні банку. Наразі до єВідновлення підключені такі банки: Ощадбанк, Монобанк, ПриватБанк, Сенс Банк, А-Банк, ПУМБ. Список банків-партнерів поповнюватиметься в міру їх підключення до єВідновлення. Деякі користувачі вже отримали повідомлення у своїх застосунках з детальною схемою, як отримати виплату.

Далі необхідно подати заяву на компенсацію в Дії. А після подання заявки спеціальна Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації, створена при органі місцевого самоврядування, розгляне заяву, огляне пошкоджене житло, внесе дані про нього в Реєстр пошкодженого та знищеного майна та визначить суму, яка буде нарахована.

Розмір суми допомоги здійснюватиметься на основі ухваленого Урядом чек-листа.

Розгляд поданої заявки та прийняття рішення відбуватиметься протягом 30 календарних днів з моменту її подання. Після цього людина отримує підтвердження та кошти на спеціалізовану картку єВідновлення. Наголошується, що ці кошти можна витратити протягом 1 року з моменту їх нарахування.

Теги: уряд України, Кабінет Міністрів України, Кабінет Міністрів, відновлення України,пошкодженне житло, Російська агресія , війна в Україні,Повномасштабна російська агресія

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео