ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

Україна позбулась російського ядерного палива завдяки американським партнерам

Україна позбулась російського ядерного палива завдяки американським партнерам
321045 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Завдяки Westinghouse ми змогли повністю відмовитись від російського ядерного палива. У вересні цього року відбулось перше завантаження палива Westinghouse у реактор ВВЕР-440 Рівненської АЕС. Це кінець монополії росіян на цьому сегменті ринку ядерного палива, який може відкрити шлях до швидких санкцій проти Росатому», — заявив Міністр енергетики України Герман Галущенко під час робочого візиту до Вашингтона, де він зустрівся з головним виконавчим директором Westinghouse Electric Company Патріком Фрагманом.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

У межах робочого візиту між очільником Міненерго та Патріком Фрагманом було обговорено розширення співпраці в атомній енергетиці. Герман Галущенко відзначив ефективну співпрацю з компанією Westinghouse, яка є і буде надійним партнером для України: як у сфері виготовлення ядерного палива, так і будівництва передових реакторних технологій  і виробництва електроенергії.

У свою чергу виконавчий директор Westinghouse Electric Company сказав, що він продовжуватиме співпрацю з українською стороною для нарощування потужностей атомної генерації. Йдеться про будівництво нових енергоблоків АР1000, а також встановлення малих модульних реакторів АР300, перші з яких можуть з’явитися вже протягом найближчих десяти років.

Окрім цього, у межах робочого візиту Міністр енергетики обговорив з керівництвом і членами Торговельної палати США залученість американського бізнесу до відновлення і модернізації української енергетики та перетворення України на енергетичний хаб Європи.

В обговорені брали участь старший віцепрезидент Торговельної палати США з питань Європи Марджорі Чорлінс та очільники компаній Baker Hughes, Trimble Inc., Logistics Plus, Varyag LLC, Bechtel, GE, GE Vernova, ExxonMobil та інших. 

На зустрічі обговорювались співпраця у питаннях газовидобутку та зберігання газу. За словами Германа Галущенка, участь американських трейдерів у використанні українських ПСГ – це їх внесок в енергетичну безпеку всього європейського континенту.

«Ми зацікавлені у збільшенні присутності американських компаній в Україні. Нашою відповіддю на російську війну має бути зміцнення стійкості енергетичного сектору, прискорення «зеленого» переходу. Українська енергетика має величезний потенціал для співпраці у цьому напрямку», — сказав очільник Міненерго.

Міністр енергетики також окреслив бачення майбутнього розвитку української енергетики, ключовою ціллю якого є трансформація України в європейський хаб зеленої енергетики. У цьому контексті міністр запросив американський бізнес долучатися до інвестицій в інфраструктуру майбутнього члена ЄС, зокрема розширення транскордонних перетинів та інтерконекторів.

Крім того, сторони приділили увагу перспективам  співпраці для розвитку в Україні водневих технологій і створення умов для локалізації виробництва обладнання для потреб енергетики. 

«Україна стоїть перед серйозними викликами, але водночас ці виклики відкривають і великі можливості», — підкреслив старший віцепрезидент Торговельної палати США з питань Європи Марджорі Чорлінс.

  • Нагадаємо, що раніше у Міністерстві енергетики повідомляли про загальний обсяг зобов’язань донорів щодо грантових внесків до Фонду підтримки енергетики України, який сягнув понад 322 мільйони євро. 192 мільйони євро з них вже було переведено на рахунок Фонду 15 донорами державного та приватного секторів з різних держав. Решта суми — раніше анонсовані грантові внески, які очікуються на рахунку Фонду найближчим часом. 

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео