ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

Уряд майже без змін. Проте ще більш лояльний до глави Офісу Президента.

Уряд майже без змін. Проте ще більш лояльний до глави Офісу Президента.
356944 ПЕРЕГЛЯДІВ

Український підприємець і громадський діяч Валерій Пекар написав у дописі в Facebook, що він не бачить ніякого великого перезавантаження уряду. "Я навіть маленького не бачу. Адже всі нові міністри вже давно в команді, жодного нового обличчя не з'явилося", — пише Валерій Пекар. 

Утім, нардеп від "Слуг Народу" Дмитро Гурін вважає, що нові міністри приходять з новим баченням і новими силами, оновлюють команди міністерств. Він вважає, що заміна половини уряду — не криза, а виправлення помилок і завершення кризи, яка тривала останніми місяцями та додає: "кожне призначення в уряді має логіку так само як заплановане злиття і розділення міністерств".

За словами ж голови партії "Народовладдя" Юрія Левченка, влада вирішила спробувати бодай частково заспокоїти суспільство імітуючи певні зміни в Уряді. "Але так, щоб "Віцепрезидент" Єрмак міг ще й паралельно скористатися зручною нагодою, щоб ще більше посилити свій і так величезний вплив", — пише він у соцмережі Х.

Він додає, що очільник ОП Андрій Єрмак фактично контролює Кабмін, утім йому цього недостатньо. 

Кулеба Олексій Володимирович — Вікіпедія

"Йому треба, щоб там було по максимуму саме безпосередньо "його людей". Так, віцепрем'єр-міністром - Міністром розвитку громад та територій став Олексій Кулеба. Це давній друг Єрмака, фактично його "права рука" ще з часів, коли Єрмак був "широко відомим у вузьких колах" власником величезної мережі МАФів в столиці", — пише голова партії "Народовладдя".

Видання Бабель писало, що після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах його радником став однокласник Кулеби Ігор Новіков, який пізніше й запропонував кандидатуру Олексія Кулеби на посаду департаменту благоустрою в КМДА. Єрмак запросив Кулебу на розмову. Про посаду тоді не йшлося ― радше це було знайомство. Далі був конкурс, у якому Кулеба переміг.

"Відколи Єрмак засів на Банковій, Кулеба встиг побувати і керівником департаменту благоустрою КМДА, і першим заступником голови КМДА, і головою Київської ОДА, і заступником Єрмака. А зараз цей "незамінний кадр" пішов у Кабмін", — зазначає Юрій Левченко.

Тоді як заступник Єрмака, його одногрупник Микола Точицький став Міністром культури та стратегічних комунікацій. На відміну від Єрмака, який після навчання на міжнародника пішов у ларьочний бізнес, Точицький все життя працював дипломатом. Утім, досвіду працювати у сфері культури він не має.

Ще один колишній заступник Єрмака, який отримав міністерську посаду —  Андрій Сибіга. Це, мабуть, найбільш обговорювана зміна посади, адже відповідей на питання "чому голову МЗС Дмитра Кулебу звільнили з міністерства" суспільство не отримало. Як вважає Юрій Левченко, Андрія Сибігу обрали на цю посаду не через досвід і знання, а саме через наближеність до Андрія Єрмака.

"Ще одна наближена до Єрмака людина - Віталій Коваль, який з посади Голови Фонду державного майна став Міністром аграрної політики та продовольства. Коваль має бізнес з одіозним "рішалою" Тимуром Міндичем - давнім другом і бізнес-партнером олігарха Ігоря Коломойського, а також співвласника "Кварталу 95" Сергія Шефіра", — пише голова партії "Народовладдя".

Global Images Ukraine/Global Images Ukraine via Getty Images

А ось Ольга Стефанішина, яка має підозру від ВАКС по "справі Лукаш", вже була в Кабміні. Юрій Левченко вважає, що вона наближена до Єрмака людина. Вона суттєво посилила свої повноваження коли стала не лише віцепрем'єркою, а й очільницею Міністерства юстиції. 

"А оскільки саме Мін'юст є одним із "наріжних каменів" функціонування як уряду, так і виконавчої влади загалом, то Єрмак отримав ще один потужний важіль впливу", — зазначив Юрій Левченко.

Власне, як написав Валерій Пекар, це і є проблемою уряду. Тобто, не міністри. Серед них чимало сильних і відданих фахівців. А саме той факт, що Уряд не є центром ухвалення рішень, як має бути по Конституції. Поки ключові рішення ухвалюються деінде, Уряд залишається на других ролях. 

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео