ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

МУЗИЧНЕ СВЯТО В ОБЛМУЗДРАМТЕАТРІ

МУЗИЧНЕ СВЯТО В ОБЛМУЗДРАМТЕАТРІ
90191 ПЕРЕГЛЯДІВ

9 листопада Україна відзначала два знакових свята – Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва і День української писемності та мови. Урочистості, що відбулися напередодні цих свят, − 8 листопада, − на сцені Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка, відкрилися виступом Народного аматорського камерного оркестру “Квінта” з Ковеля. Вся зала піднялася у молитві за Україну (звучав твір Дмитра Кухарука “Боже, Україну збережи”; соліст – директор Ковельської школи мистецтв Андрій Мигуля).

Далі були вітання заступниці голови Волинської обласної державної адміністрації Світлани Мишковець, заступника голови Волинської обласної ради Романа Карпюка, начальниці управління культури, з питань релігій та національностей Волинської облдержадміністрації Ольги Чубари, голови Волинської обласної організації профспілки працівників культури Юрія Карвіни, нагородження численних працівників культури та народних майстрів Лесиного краю. Через велику кількість нагороджених скеровую допитливих до Мережі, зокрема до сайтів Волинської обласної державної адміністрації (https://voladm.gov.ua/new/pracivniki-kulturi-ta-maystri-narodnogo-mistectva-volini-vidznachili-svoye-profesiyne-svyato) та Волинської обласної ради (http://volynrada.gov.ua/order/pro-nagorodzhennya-pochesnimi-gramotami-oblasnoyi-radi-ta-ogoloshennya-podyak-golovi-oblasno-68)…

Директор Волинської обласної філармонії Сергій Єфіменко вручив також директору Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка Анатолію Гливі та директору Волинського академічного обласного театру ляльок, Данилові Поштаруку подяки за сприяння у проведенні ХVІ музичного фестивалю “Стравінський та Україна” і надання сцени для концертних подій фестивалю.

Власне концертну частину свята розпочав Академічний камерний оркестр “Кантабіле” Волинської обласної філармонії (художній керівник – лауреат Міжнародної премії “Жезл Йоганна Себастьяна Баха”, народний артист України Товій Рівець). Слухачі були зворушені дзвінким і чистим, сповненим щирості й задушевності голосом учениці Луцької музичної школи №1 імені Фридерика Шопена Анни Маковецької, котра виконала в супроводі “Кантабіле” пісню художнього керівника Волинської обласної філармонії, заслуженого працівника культури України Юрія Максименка на славнозвісний вірш Володимира Сосюри “Любіть Україну”. У виконанні оркестру прозвучали також Угорський танець №5 Йоганнеса Брамса та твір Володимира Птушкіна “Вічний рух”, які ще засвідчили: “Кантабіле” завжди на висоті і щодо майстерності гри, й щодо контакту з залою.

Далі естафету ведучої артистка обласної філармонії Оксана Єфіменко передала заслуженій артистці України Адріані Онуфрійчук, і до мистецьких вітань долучилися солісти й творчі колективи Тернопільської обласної філармонії. Високий клас показав Академічний ансамбль танцю “Надзбручанка”  (головний балетмейстер − Юлія Якимчук), представивши чудові хореографічні композиції (чого варті хоча б “Дуботанець” і “Копіруш”!). Це ж можна сказати про оркестр ансамблю (керівник − Руслан Мищій) і про його соліста Руслана Мельника, який приємно здивував присутніх віртуозною грою на сопілці та наї (флейті Пана).

Вдало були підібрані й вокальні номери, якими порадували слухачів Вікторія Мищій (“Ой я знаю, що гріх маю”) та лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів Андрій Оленин (“Підкручу я чорнії вуса” Володимира Верменича та Андрія М’ястківського, “Мав я раз дівчиноньку” Романа Купчинського – пісні ці стали, по суті, народними). І, звичайно, радісного настрою та усмішок на обличчях слухачів відчутно побільшало після виступу Академічного ансамблю народної музики “Візерунок” (недарома ж у народі вони відомі, як “Веселі галичани” – так величає їх і Вікіпедія). Блок номерів цього колективу вів сам художній керівник – заслужений артист України Мирослав Бабчук, щоразу вражаючи аудиторію зблисками неповторного галицького гумору (Тернопільщина географічно належить до Поділля, але етнокультурно і ментально – до Галичини). До речі, дружина пана Мирослава – заслужена артистка України Світлана Бабчук (як і інша – і теж заслужена, − солістка ансамблю Ірина Гречко) певний час співали у Волинському народному хорі, коли його очолював народний артист України, незабутній Анатолій Пашкевич. Сольні номери обидві співачки представили і у згаданому концерті.

Як уже говорилося, окрім Дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, 9 листопада був ще й День української писемності та мови. Тож цілком зрозумілою і доречною кодою свята стала пісня “Звучи, рідна мово!” Олексія Семенова на вірші Андрія Демиденка, яку українці в усьому світі сприймають як “мовний гімн” України.

 

Ігор БЕРЕСТЮК

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео