ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

Батькам на замітку: права та можливості батьків у навчальних закладах

Батькам на замітку: права та можливості батьків у навчальних закладах
37649 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Школа чи дитячий садок – це не «камера схову» для дітей, а місце для повноцінного розвитку дитини як розумового і фізичного, так і ментального. Тому батьки мають повне право бути так званим ревізором у навчальних закладах, які відвідують діти. Хоч і адміністрація школи може заявляти, що сторонніх осіб не можна допускати до школи, проте батьки є учасниками навчального процесу, тому мають право знати, в яких умовах знаходяться їхні діти: за якими партами сидять, як харчуються та, навіть, якими санвузлами користуються. Також батьки можуть бути присутніми на уроці, щоб знати, хто і як навчає дітей. При цьому варто попередньо повідомити про таке бажання вчителя чи адміністрацію закладу.

Тож давайте розглянемо найпоширеніші права батьків, які стосуються освіти дітей.
Відтак батьки учнів мають право захищати законні інтереси своїх дітей та звертатися до закладів освіти, органів управління освітою з питань освіти та обирати:

- заклад освіти;
- освітню програму;
- вид і форму здобуття дітьми відповідної освіти;
- брати участь у громадському самоврядуванні закладу освіти, зокрема, обирати і бути обраними до органів громадського самоврядування закладу;
- завчасно отримувати інформацію про всі заплановані в закладі освіти та позапланові заходи, дослідження, обстеження, педагогічні експерименти та надавати згоду на участь дитини у таких заходах.
Також батьки можуть впливати на організацію харчування дітей у школах та садочках. Кожна мати чи батько має право зайти в їдальню школи чи дитсадка і поцікавитися, що їсть її дитина (будь ласка, зауважте, що при цьому ви маєте бути здоровими та обов'язково зняти верхній одяг). Насамперед варто звернути увагу на організацію інформаційного стенду, на якому має бути:
- меню-розклад на кожен день. Зауважте, що склад та кількість продуктів заздалегідь затверджується у виконавчому органі місцевого самоврядування. Усі дані, вказані в меню, мають відповідати тому, що у дитини на тарілці згідно з її віковою групою;
- приблизне двотижневе меню, погоджене власником закладу та територіальним органом Держпродспоживслужби, складається з урахуванням забезпечення сезонними продуктами;
- інформація про організацію, яка забезпечує харчування у закладі освіти;
- якщо у закладі освіти є буфет, має бути погоджений у Держпродспоживслужбі асортиментний перелік.
Батьки можуть перевірити, чи немає серед продукції, яка продається у буфеті школи, забороненої. Варто зазначити що у закладах освіти забороняється використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти;
- повинні бути виставлені розміряні за вагою контрольні порції страв на день.
У їдальні зобов’язані залишати добову порцію. Така порція зберігається промаркована в холодильнику і складається з усього, що входило в харчування дитини (з зазначенням, які страви, в який день або час були відібрані). У їдальні або поряд обов’язково повинні бути створені умови для особистої гігієни, а саме: рушники, мило біля раковини, щоб діти змогли вимити руки. Згідно з санітарними нормами в їдальні має бути не тільки холодна, але й тепла вода.
Яким має бути зовнішній вигляд працівників їдальні?
- усі мають бути у спецодязі, волосся має бути підібране і заправлене під головний убір;
- на роботу до їдальні допускаються тільки особи, які мають дані про проходження медичного огляду, мають особову медичну книжку (ОМК). У разі відсутності даного документа або відсутності в ОМК відповідного переліку необхідних обстежень роботодавець має право не допустити працівника до виконання своїх обов'язків.
Батьки в їдальні закладу освіти можуть:
- спробувати тарілку рукою: чи їжа, яку дали дитині, тепла, чи холодна;
- перевірити чистоту їдальні та посуду, в якому подають їжу дітям;
- купити собі порцію їжі у шкільній їдальні і скуштувати її, щоб переконатися, що все свіже і доварене;
- зважити порцію, щоб переконатися, що усі складові порції відповідають затвердженим ваговим нормам. Ваги для цього мають бути або у самій їдальні, або у харчоблоці – в такому разі можна попросити працівників провести цей вимір та простежити за вагою, не заходячи в харчоблок.
Проте, окрім прав, не забувайте про обов’язки. Ці обов’язки батьків детально описані у ст. 150 Сімейного кодексу України.
1. Батьки зобов'язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім'ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини.
2. Піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.
3. Забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.
4. Зобов'язані поважати дитину.
5. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов'язку батьківського піклування щодо неї.
6. Забороняються будь-які види експлуатації батьками своєї дитини.
7. Забороняються фізичні покарання дитини батьками, а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини.
Пам’ятайте, дитина – це окрема особистість, яка має власні почуття, бажання, думки, потреби, які належить поважати. А обов’язок батьків – дбати,  виховувати своїх дітей та захищати їхні законні інтереси. Проте не варто спекулювати цими правами та безпідставно «тероризувати» вчителя чи заклад освіти загалом. Знайте свої права та вміло ними користуйтесь!

 

Теги: Київ, батьки, права дітей, школа, юстиція, консультація

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео