ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

На сортувальні стрічки у Дніпрі витратили 16,5 мільйонів, але вони так і не з’явилися

На сортувальні стрічки у Дніпрі витратили 16,5 мільйонів, але вони так і не з’явилися
33287 ПЕРЕГЛЯДІВ

Забруднювати довкілля - замість  приносити прибуток й надалі буде сміття, що збирається на комунальному полігоні для відходів. Дніпровські очільники обіцяли, у вересні там запрацюють сортувальні лінії для відокремлення вторсировини з непотребу. Та далі обіцянок справа так і не пішла. 

На базі полігону “Правобережний” вже два місяці як мали працювати сортувальні стрічки. Згідно із планами, які озвучував заступник міського голови Михайло Лисенко, відходи тут мали б відбиратися по категоріях та відправлятися на переробку.  На втілення цієї “мрії” вже встигли витратити 16,5 млн грн. Та лінії так і не з`явилися. 

“Понад 138 млн - вартість разом з обладнанням, під ключ, так би мовити. На сьогоднішній день виділено близько 12%”, - розповідає Едуард Мєшковський, директор КП “Еко Дніпро”.

Саме брак фінансування, каже Едуард Мєшковський, не дав здійснитися  планам. А гроші, пояснює директор департаменту екологічної політики міськради Олег Семенко , не дають через вимоги мешканців Діївки закрити полігон. Люди скаржаться на сморід та звинувачують “Правобережний” в отруєнні ґрунтових вод. Відтак, доля полігону разом із сортувальним майданчиком тепер під питанням. 

16,5 мільйонів вже витрачених гривень ризикують так і залишитись  у прямому сенсі заритими в землю. Поки чиновники вирішують долю полігону та сортувально-переробного заводу, дніпряни намагаються рятувати екологію рідного міста самотужки. 

Одне з ОСББ організувало в себе склад вторинної сировини. Ініціатори навчають жителів сортуванню та домовилися з компаніями-переробниками. Ті самі приїжджають забирати сортоване сміття, тобто жителям не потрібно нікуди їхати. 

Тим часом, на долю “міської сміттєпереробної недобудови” може вплинути Закон про поводження з твердими побутовими відходами, над проєктом якого нині працюють у Верховній Раді. Якщо його ухвалять, то від “сміттярів”, які обслуговують житлові будинки, вимагатимуть не лише звільняти територію від накопичених відходів, а й утилізувати чи переробляти сміття. А сортування стане частиною житлово-комунальних послуг. 

Проте Дніпро такі послуги ні зараз, ні навіть у найближчому майбутньому надавати не зможе. 

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео