ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

Зеленський поставив свій підпис під Законом про імпічмент

Зеленський поставив свій підпис під Законом про імпічмент
173775 ПЕРЕГЛЯДІВ

23 вересня Володимир Зеленський підписав Закон про імпічмент президента. Законопроєкт №1012, ініціатором якого є сам глава держави, 10 вересня підтримали 245 нардепів.

Тепер Верховна Рада може усунути президента з посади, однак  лише в разі вчинення ним державної зради чи іншого злочину. Процедуру ініціює конституційна більшість.

Такі зміни до законодавства забезпечать необхідну відкритість і гласність, йдеться у повідомленні на офіційному сайті Президента України.

Згідно зі ст.111 Конституції України імпічмент – особлива процедура притягнення до відповідальності президента, що поєднує юридичну, кримінальну й конституційну відповідальність. Вона означає осуд глави держави, дострокове припинення повноважень і звільнення з посади.

Підставою для імпічменту є державна зрада або будь-який інший злочин, що підпадає під дію кримінального закону.

Процедура імпічменту передбачає створення спеціальної тимчасової слідчої комісії, до якої входять спеціальні прокурор і слідчі. Висновки цієї комісії розглядає на засіданні Верховна Рада. Для прийняття рішення про імпічмент треба не менше 300 голосів нардепів.

Потім Конституційний суд виносить висновок щодо дотримання конституційності процедури розслідування й розгляду справи про імпічмент. Тільки після цього Верховний Суд України підтверджує наявність держзради або іншого злочину.

Далі – голосування у ВР. Для оголошення імпічменту необхідно не менше 337 голосів. У разі прийняття рішення, виконувати президентські обов'язки має голова Верховної Ради.

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео