ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

Український інститут національної пам’яті представив мультфільм про історію Дніпра

 Український інститут національної пам’яті представив мультфільм про історію Дніпра
21855 ПЕРЕГЛЯДІВ

У ньому йдеться про козацькі поселення, на основі яких згодом заснували Катеринослав. Це вже другий ролик в рамках інформаційно-просвітницької кампанії «Південь Без Міфів». Про це повідомила пресслужба Українського інституту національної пам`яті.

Як зазначили організатори, головна ідея проєкту в тому, аби в доступній формі розповісти молоді про минуле степової України та розвінчати російські імперські міфи про Північне Причорномор'я.
Адже, за словами істориків, свідчення про поселення при перевозі через річку Самару датуються ще початком XVI століття, майже за три століття до Катеринослава.

«У 1635-му уряд Речі Посполитої збудував на Дніпрі фортецю Кодак, яку через 13 років взяли під контроль запорізькі козаки, — йдеться у повідомленні. — А в 1645-му на правобережній частині перевозу через Дніпро виникло поселення Новий Кодак. Сьогодні фактично на його місці розташований Кодацький міст. У 1695 році на лівобережній частині Кодацького перевозу виникла слобода Кам'янка Лівобережна. А сучасний центр міста Дніпра розташований на місці слободи Половиці, відомої з 1743 року».

Перший ролик, презентований у рамках інформаційно-просвітницької кампанії «Південь Без Міфів», присвячений історії Одеси. На черзі — розповідь про Маріуполь.

 

">

 

Теги: Дніпро,Південь без міфів,історія

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео