ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

У Дніпрі «Будинок Пчолкіна» взяли під охорону та визнали пам`яткою архітектури

У Дніпрі «Будинок Пчолкіна» взяли під охорону та визнали пам`яткою архітектури
59700 ПЕРЕГЛЯДІВ

Загалом охоронні дошки з`явилися ще на восьми будівлях, які є пам`ятками місцевого значення. Це чотири особняки та чотири прибуткові будинки в середмісті, повідомляють в управлінні з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міської ради.

Відомий у Дніпрі будинок Пчолкіна, що входить до архітектурного ансамблю центру «Менора», офіційно визнано пам'яткою архітектури місцевого значення та охороняється державою. Мурований особняк був побудований у 1898 році катеринославським купцем І-ї гільдії Давидом Пчолкіним, який вів торгівлю деревиною, мав кілька великих лісових пристаней на Дніпрі, будинки та крамниці у міських торговельних рядах і маєтки на території губернії.

Автором проєкту будинку був знаний катеринославський архітектор Дмитро Скоробогатов. Особняк був збудований з пишним фасадом та багатим внутрішнім оздобленням, що й дотепер на диво добре збереглося. Після смерті Пчолкіна будинок змінив кількох власників і використовувався для найрізноманітніших потреб. Тут була дослідна станція, санітарна лабораторія, курси марксизму-ленінізму, будинок моделей, салони. Під час будівництва центру «Менора» особняк був реконструйований, сьогодні будинок Пчолкіна є частиною цього комплексу, тут проводяться єврейські свята і заходи.

Щодо інших будівель, які отримали охоронні дошки, всі вони знаходяться у середмісті Дніпра та перебувають, на жаль, переважно у занедбаному стані. Це особняк та прибутковий будинок по вул. Якова Самарського, 12, 12-А, прибутковий будинок, вул. Якова Самарського, 5, прибутковий будинок, узвіз Крутогірний, 12, особняк, вул. В'ячеслава Липинського, 16, прибутковий будинок з друкарнею, вул. Харківська, 3, прибутковий будинок, вул. Магдебурзького права, 2.

Теги: пам'ятка архітектури, Дніпро,будинок Пчолкіна,охоронна дошка

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео