ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

Дніпро вшановує пам'ять жертв Голодомору

Дніпро вшановує пам'ять жертв Голодомору
25180 ПЕРЕГЛЯДІВ

Щороку у кожну четверту суботу листопада у нашій державі вшановують пам'ять жертв Голодомору. Мільйони людей загинули від голоду та політичних репресій у період двадцятих-тридцятих років минулого сторіччя. Цьогоріч день жалоби за безневинно загиблими припав на 28 листопада. У Дніпрі біля Меморіалу жертвам Голодомору та політичних репресій відбулися траурні заходи. Громадськість міста, духовенство, представники влади та небайдужі містяни прийшли вшанувати пам'ять загиблих. Хвилиною мовчання згадали всіх, хто помер від штучного голоду, вчиненого сталінським режимом. Насильницька колективізація та спротив селян стали причиною політичних репресій, здійснених злочинною більшовицькою владою. Дніпропетровщина щонайбільше постраждала від Голодомору 1932-1933 років. Колективізація та продрозверстка лишили селян останнього - хліба. Люди чинили опір, здійснювали бунти. На території тодішнього Дніпропетровського округу лише за січень-березень 1930 року було зафіксовано близько 125 народних повстань. Саме їхні учасники потім ставали жертвами політичних репресій. Жалобну панахиду за мільйонами загиблих відслужив Владика Симеон - керуючий Дніпровською єпархією УПЦ КП.
А напередодні у Дніпровському Національному академічному українському музично-драматичному театрі імені Т.Г. Шевченка відбулася прем'єра вистави "Свято солодкої лободи". Як відзначив протоієрей, секретар Дніпровської єпархії ПЦУ КП Віталій Лопушанський - вже протягом декількох років на запрошення директорки театру імені Шевченка Оксани Іванівни Петровської священнослужителі та всі дніпряни мають змогу побачити нову виставу-реквієм, присвячену пам'яті жертв Голодомору. "Це були найтрагічніші часи в історії українського народу. І церква завжди була поруч зі своїм народом" - зазначив Віталій Лопушанський. Пронизлива та талановита гра акторів не залишила байдужим нікого з глядачів. "В кожній українській родині були такі жахливі ситуації, тому у нас українців - це в душі закладено цей біль. І тому в цій виставі об'єднаний весь біль нашого народу - через одну сім'ю, одну історію, але біль всіх нас, українців, які на той час так мучалися" - вважає Вероніка Голованьова - актриса Дніпровського театру імені Шевченка.
Щороку в четверту суботу листопада в Україні відзначають День пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років, а також голодоморів 1921-1922 та 1946-1947 років.

 

 

Теги: Дніпро, Голодомор
Автор: МБФС админ

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео