ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

Що чекає на 150-річний будинок у Дніпрі?

Що чекає на 150-річний будинок у Дніпрі?
96022 ПЕРЕГЛЯДІВ

Дерев’яний будиночок у Дніпрі, якому вже понад 150 років залишився цілим після пожежі та вистояв під час повені. Наразі будинок знаходиться у аварійному стані, проте досі наповнений жителями. Для відновлення помешкання необхідно близько 7 мільйонів гривень.


Житловому будинку на Крутогірному узвозі вже понад 50 років. Його побудували ще у тогочасному Єкатеринославі. Історики наголошують на унікальності споруди.


Будівля є єдиною збереженою пам’яткою в такому роді у центральній частині міста. Його прикрашає різьблений декор над вікнами та фігурні елементи на даху. Такі елементи декору є нетиповими для нашої архітектури.
Всередині ситуація дещо інша – спадщина занепадає. Жителька будинку Христина розповідає: «Усе сиплеться, розумієте. Ми робимо своїми силами. Умови для життя жахливі». На ремонт у помешканні уже й годі надіятись. На стінах можна побачити ікони, які за словами людей оберігають від обвалів.


В управлінні охорони культурної спадщини кажуть, що будівлю планують реконструювати у наступному році. Для цього вже розробили проєкт, проте грошей поки не виділили.


На відновлення будівлі потрібно близько 6-7 мільйонів. На початку планують укріпити сходовий майданчик, який зараз знаходиться у аварійному стані. У міському департаменті кажуть, що на період реставрації жителів будинку потрібно буде відселити.


Думки істориків щодо будинку дещо інші. На їхню думку, тут краще розташувати кафе чи галерею, як житловий будинок він не має перспектив. У центрі міста це помешкання може сприяти культурним цілям.


Щоправда жителі покидати будиночок не хочуть, кажуть, що вже звикли. Дехто навіть має намір купити тут квартиру, адже будинок цікавий, місце також приваблює покупців.


Чи буде виділено кошти на ремонт будівлі вирішать на сесії міськради, коли прийматимуть бюджет на 2021 рік. Жителі мають надію, що будинок вистоїть до цього часу.

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео