ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

«Дистанційна та надомна робота»: зміни в роботі на віддаленій основі

«Дистанційна та надомна робота»: зміни в роботі на віддаленій основі
14544 ПЕРЕГЛЯДІВ

Пандемія лишила можливості тисячам громадянам нормально працювати та отримувати високі доходи. Майже 35% населення перейшли на роботу з дому через карантинні заходи та безпеки для здоров’я. Дистанційний формат праці не оцінюють в Україні як ефективний спосіб трудових відносин, гнучкий графік та повноцінний дохід як робота на повній зайнятості.

Тому 4 лютого 2021 року Верховна Рада прийняла та наразі готує на підписання зміни до проєкту № 4051 «Про вдосконалення повноцінної роботи на дистанційній основі».

Основними критеріями редагування законопроєкту стало:

·       Надання офіційного поняття термінам «дистанційна робота та надомна робота» як форма праці та двох окремих видів роботи;

·       Повне інформування працівника щодо умов роботи та підписання офіційного договору про дистанційне працевлаштування, а також гнучкого режиму та повноцінні перерви для відпочинку та їжі;

·       Працівник самостійно обирає своє місце для роботи та забезпечує себе усіма необхідними приладами або матеріалами;

·       Фіксований або змінний графік з корегуванням можливостей працівника та іншими справами.

Чим докорінно відрізняється надомна та дистанційна праця? Все просто. Дистанційна робота закріплює за собою можливість працювати з будь-якого місця планети та за самостійно врегульованим графіком. Надомна ж робота передбачає працю в місці, де ти проживаєш та за графіком, який встановлює сам роботодавець. Працівник відповідатиме за пошкодження матеріалу чи приладів за свій кошт.

А фріланс? В Україні цей ринок на достатньо хорошому рівні та щоразу розширює кількість виконавців та замовників. Найбільші та охоплювані сфери це копірайтинг та дизайнери, SMM-спеціалісти та маркетологи. Це також замовлення від іноземних компаній та партнерів та розробки додатків для смартфона.

Чіткий порядок дистанційної та надомної праці регулюватиме ситуацією з кількістю заражених коронавірусом та заохочуватиме більше людей до роботи з трудовими домовленостями.

Законопроєкт підтримали в другому читанні 322 народних депутати, 37 нардепів участі в голосуванні не брали. Початок обговорення проєкту розпочався ще 4 вересня 2020 року, але основу та повноцінний розгляд розпочали 29 вересня того ж року.

5 лютого цього року Верховна Рада також прийняла закон про масовий перехід на електронні трудові книги в найближчі п’ять років та автоматизованого призначення пенсійного переходу. Протягом цього часу користуватися можна буде як паперовою формою, так і цифровою.

Наразі ринок праці в Україні менший, ніж за позаминулий рік. Рівень безробіття критично високий та вимагає негайне збільшення кадрів та належних умов для праці.

Найбільш потрібними кадрами через декілька років будуть спеціалісти з обробки даних та машинній обробці, а також маркетинг в цифровому світі.

Цього року Національний банк прогнозує відсоток безробіття на позначці 8.6%, при чому що відновлення нормальної роботи через пандемію почнеться лише через рік-два.

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео