ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

Як правильно тримати піст 2021 року: піст це про їжу чи очищення духу?

Як правильно тримати піст 2021 року: піст це про їжу чи очищення духу?
59547 ПЕРЕГЛЯДІВ

Для православних людей піст розпочався ще 15 березня й триматиметься до 1 травня. Він називається Великим постом, коли деяку їжу можна їсти по особливім дням, а більшість зі страв повинні бути виключені із життя. Однак Великий піст взагалі не про їжу. Християни очищують себе як фізично, так і духовно. Вже 2 травня православні люди будуть святкувати Великдень й відійдуть від Великого посту.

З посту потрібно виходити поступово, щоб не нашкодити організму. Щодо харчування, то піст нагадує на вегетаріанський спосіб харчування. Є дні, коли взагалі можна пити тільки воду й молитися, а в деякі часи можна з’їсти рибу. Поститись потрібно починати також з розумом і дотримуватися його до кінця, бо тільки тоді він принесе користь. Дотримуючись посту людина готує організм до зміни пори року та перехід на іншу їжу. Дієтолог Оксана Скиталінська каже, що правильний підбір продуктів під час посту допоможе покращити стан здоров’я й стабілізувати моральне здоров’я, адже правильні продукти врятують організм від токсичних й шкідливих речовин.

Лікарі не рекомендують поститися людям, які мають деякі вади зі здоров’ям та вагітним жінкам. До посту треба відноситися з великою відповідальністю, бо він має принести користь, а не нашкодити. Якщо людина маючи певні проблеми зі здоров’ям, але хоче тримати піст, то варто проконсультуватися з лікарем й зробити ослаблення. Наприклад, можна буде їсти кисломолочні продукти та варені яйця. Людям, які нещодавно пережили душевні травми теж варто проконсультуватися зі своїм психологом й порадитися, бо не кожен може витримати. Люди, які тримають піст вперше мають знати, що це немає бути схоже на голодування та насилля над собою, а це в першу чергу вивільнення душі від усього злого. Їжа має бути збалансованою з білками, вуглеводами та жирами та підтримуватися вітамінним комплексом й мінералами.

Під час постування дієтологи рекомендують харчуватися маленькими порціями, але 4-5 разів на день. Їжа повинна не втрачати своїх корисних компонентів, але не перезавантажувати шлунок. Під час посту має відчувати легкість фізична й душевна. Якщо ви почуваєте себе не добре й піст тільки робить вам гірше, то це значить, що ви ще не готові ні морально, ні фізично до нього. В такому разі краще відкласти й підготувати себе до наступного року. У піст здебільшого відмовляються від м’яса, що є джерелом білка, тому варто слідкувати, що в раціоні було багато рослинної їжі. Така їжа надасть силу м’язам та укріпить імунітет, а особливо з початком весни він потрібен як ніколи. Дуже часто люди на посту перемелюють їжу у пюре, щоб отримати повноцінний комплекс вітамінів й білка на день. Лікар-дієтолог каже, що рослинні продукти при подрібнюванні краще засвоюються організмом. Бобові також допоможуть наладити мікрофлору кишківника, а також замінять клітковину. Вуглеводи краще обирати також повільні, щоб не перевантажувати шлунок.

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео