ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

Міжнародний Благодійний Фонд Олександра Петровського «Солідарність» : справи, що створюють майбутнє нашої країни

Міжнародний Благодійний Фонд Олександра Петровського «Солідарність» : справи, що створюють майбутнє нашої країни
374975 ПЕРЕГЛЯДІВ

Благодійність в Україні є тою діяльністю, що нерідко змінює життя людей. Особливо соціально незабезпечених. Без допомоги інколи вижити просто неможливо. І коли держава вже не в змозі допомогти знедоленим, в гру вступають благодійні фонди.

Ще у 2003 році український підприємець та меценат Олександр Петровський заснував у Дніпрі благодійний фонд, що займається допомогою всім, хто цього потребує. Він отримав назву «Солідарність» і першочергово орієнтувався саме на місто, в якому і був створений. Одразу ж організація отримала і своє гасло – «Майбутнє залежить від нас з вами!». І дійсно, з моменту створення фонд допомагає тим, хто фактично створює майбутнє нашої країни.

Серед принципів роботи фонду яскраво виділяється робота у різних напрямках, яка має під собою міцний фундамент, що стоїть на трьох «стовпах». Це меценатство, волонтерська робота та благодійність. Причому все це засноване на поняттях добровільності, публічності, законності, але при цьому й гуманності та самоорганізації. Кожен хто хоче допомогти, може абсолютно добровільно пожертвувати будь-яку суму коштів прямо на сайті фонду, і навіть оформити своєрідну передплату, в ході якої кожен місяць від його імені буде йти певна сума коштів. Вибір є і в тому, публічно це зробити, чи анонімно. Окрім цього, так само на сайті можна подати й заявку на волонтерство, обравши для себе навіть категорію діяльності. Таким чином кожен небайдужий може зробити свій внесок. Це і є тою базою діяльності фонду, про яку він заявляє.

Міжнародний Благодійний Фонд Олександра Петровського «Солідарність»

Важливим є те, що «Солідарність» не просто допомагає знедоленим. Серед діяльності фонду можна знайти ініціативи щодо різних напрямків. Так, наприклад, сприяння розвитку охорони здоров'я є однією із найважливіших у цей час галузей роботи. Фонд займається підтримкою лікарень Дніпра, області та України в цілому.

Не секрет, що особливо допомоги потребують дитячі лікарні. Їх фінансування нерідко є недостатнім, маленькі пацієнти потребують дорогих операцій на обладнанні, якого просто може не бути у лікарні. Саме в таких випадках фонд допомагає. Так, нещодавно, фактично в якості новорічного дива, було подаровано багатофункціональний операційний стіл у дитячу обласну клінічну лікарню Дніпра. Далеко не всі складні операції потребують класичного положення пацієнта – лежачи на спині. Але вже давно застарілі столи просто не надають можливості його змінити. Тому меценати насправді вже не вперше допомогли саме цій лікарні. І своїм прикладом показали й іншим, що допомагати насправді не складно.

Міжнародний Благодійний Фонд Олександра Петровського «Солідарність»

Окрім допомоги безпосередньо лікарням, фонд також є членом Опікунської ради дитячої лікарні. Така рада була створена у 2021 році, адже хоча фінансування і виділяється для лікарів, але для покупки обладнання його просто не вистачає. Звісно допомога була і раніше. Але вона була більш ситуативною та хаотичною. Можна було домовитися про закупку чогось конкретного, але на більш необхідні речі, що потрібні буквально тут і зараз, коштів не було. Представники ж ради тримають контакт із лікарями та адміністрацією, фактично першими дізнаючись про нагальні потреби.

Ще одним, дотичним до медицини проєктом, яким займається фонд, є соціальний медичний проєкт «Особливий простір дитини». Він допомагає із реабілітацією дітей з інвалідністю. Окрім цього в його рамках також відбувається оздоровлення та медичний супровід сиріт, дітей з багатодітних сімей та інвалідів. З допомогою фонду з'явилася можливість співпрацювати із центром соціально-педагогічної та медичної реабілітації «Dnipro Premium Clinic» та центром гармонійного розвитку дитини «Dnipro Sensory World», а також запрошувати спеціалістів з не поширених в Україні практик, які допомагають у відновленні дітей.

Міжнародний Благодійний Фонд Олександра Петровського «Солідарність»

Допомога дітям з особливими потребами – це вагомий внесок у майбутнє нашої країни. Та державного фінансування на неї катастрофічно не вистачає. Але коли вже хоча б один раз дитина пройшла через реабілітаційні заходи – ні в якому разі не можна переривати їх. І саме проєкт «Особливий простір дитини» фонду допомагає в цьому.

Звісно, окрім медицини, одним із головних напрямків діяльності фонду є безпосередньо соціальна робота. Важливо допомагати соціалізуватися дітям із сімей зі складними життєвими умовами, вони ні в якому разі не повинні відчувати себе не на рівних з іншими. І в цьому також допомагають представники фонду. Так, наприклад, було започатковано проєкт «Відповідальне спонсорство», що об'єднує людей, які можуть і хочуть допомогти іншим. І діяльність цього проєкту насправді вражає.

Наприклад, вже не перший рік «Солідарність» допомагає Дніпропетровському дитячому будинку-інтернату. Діти вже розробляли проєкт та створювали зону відпочинку у своєму закладі, із втіленням якої допомагав фонд. Організовувалися заходи, зокрема екскурсії, в яких брав участь Університет митної справи та фінансів. Були й більш наукові ініціативи, наприклад відвідання розвивального шоу «Тесла». Для дітей із вадами розвитку проводилися також різноманітні ігрові заходи, уроки доброти, під час яких їм розповіли про хижаків і те, що звірям також потрібна допомога та турбота від людей. 

Важливо пам’ятати, що соціально незахищеним дітям важливо не тільки те, щоб відбувалося фінансування на нагальні потреби. Першочергово їм потрібна увага. Нерідко вони просто можуть не знати якихось базових речей щодо догляду за собою. І задля цього волонтери фонду вже неодноразово організовували дні краси, де окрім зачісок та манікюру дітям розповіли й про те, як же доглядати за собою. Це одна з основ соціалізації, і вона справді важлива для таких дітей.

Міжнародний Благодійний Фонд Олександра Петровського «Солідарність»

Влаштовує фонд і конкурси та виставки для дітей з особливими потребами та сиріт. Конкурси малюнку, виставки цих робіт, уроки мистецтва, зокрема живопису та ліплення, музичні онлайн конкурси – все це для них. І кошти, які люди жертвують, йдуть на організацію таких заходів, подарунки для дітей. Фактично на те, щоб зробити їх щасливими. А це – головне.

Окрім допомоги дітям із соціально-незахищених верств населення, серед діяльності фонду чимале місце займає й сприяння розвитку науки, освіти та культури, зокрема допомоги талановитій творчій молоді. Наприклад, задля розвитку читацької культури було створено проєкт «Соціальна бібліотека». Нерідко невеликі бібліотеки не мають сучасних книжок, які б забезпечували потреби читачів. Особливо це стосується якихось вузьких тематик та сучасної літератури. Тому була створена така ініціатива, в ході якої бібліотеки по всій Україні отримують від фонду різноманітну літературу. У рамках цього проєкту популяризується і література, створена дніпрянами. Наприклад, казки дніпровських авторів, до одного з видань яких ілюстрації малювали навіть діти  з інвалідністю та сироти.

Також в рамках діяльності було створено одразу дві «школи». Однією з них є «Дитяча школа журналістики», де діти можуть побачити зсередини, як працюють телеканали,  та зрозуміти для себе, чи хочуть вони пов'язати своє життя із журналістикою. Це школа направлена на дітей від 11 до 16 років, на той вік, коли підлітки вперше замислюються про своє  майбутнє. У реалізації цього проєкту допоміг міський телеканал Д1, де все це й відбувається.

Міжнародний Благодійний Фонд Олександра Петровського «Солідарність»

Також створена й «ЕкоШкола», до реалізації якої долучився Університет митної справи та фінансів. На меті роботи цього проєкту – популяризація екологічного виховання дітей та молоді. Це ціла кампанія, що вчить жити у мирі з природою, покращувати її стан, а також залучає до вирішення екологічних проблем. Дітей вчать сортувати сміття, правильно поводитися з батарейками та коректно утилізувати матеріали, які в жодному разі не можна викидати просто так.

Сприяє фонд і розвитку мистецтва серед дітей та молоді. Так, наприклад, було проведено конкурс «Голос Дніпра», де міські музиканти могли взяти участь, проявити себе, навіть якщо немає досвіду, а також популяризувати свою творчість. У реалізації проєкту знову-таки допоміг телеканал Д1, який транслював цей конкурс та надав один із головних призів – можливість виходу в ефіри.

Звісно, фонд не стоїть осторонь і молодіжного спорту. Так, відбувається активна підтримка різноманітних дитячих спортивних турнірів. На базі шкіл проводяться змагання з різних видів спорту, після яких переможці та учасники отримують пам'ятні нагороди. А зовсім нещодавно на базі обласної дитячо-юнацької спортивної школи «Олімпія+» було проведено однойменний турнір з футболу,  аналогів якому немає в Україні. Маленькі учасники вчергове довели, що в українського футболу є майбутнє, адже саме вихованці цієї школи змогли зайняти перше місце у чемпіонаті України у своїй віковій категорії. Меценати фонду надали переможцям грошові премії, а для всіх учасників турніру були підготовлені пам'ятні та солодкі подарунки.

Окрім безпосередньо меценатської та волонтерської підтримки, допомагає фонд також із наданням одноразової допомоги. Навіть серед діяльності фонду зазначається грантова та стипендіальна підтримка, сприяння розвитку видавничої справи та засобів масової інформації. Наприклад, нещодавно допомогли з випуском книги «Краплина добра» – історичної хроніки та збірки віршів волонтерки та поетеси Надії Таршин. Саме «Солідарність» взялася за фінансування великого тиражу книги, адже у фонді впевнені, що ця книга допоможе у відродженні духовності, особливо у молодого покоління українців.

Міжнародний Благодійний Фонд Олександра Петровського «Солідарність»

До речі щодо духовності. Одним із проєктів міжнародного благодійного фонду є «Духовність і культура». Він покликаний духовно підтримувати вірян Православної церкви України та розвивати у молоді національно-патріотичне виховання. Саме з допомогою меценатів фонду будуються нові церкви, а у Дніпрі було створено духовно-культурний центр «Українське подвір'я». На його базі відбувається навчання, виховання та духовний розвиток дітей та батьків, соціалізація, а також допомога у розвитку талантів та розширенні світогляду за допомогою вивчення української культури. Всі заходи там є безоплатними й сприяють піднесенню духу та нормалізації психологічного стану та психічного здоров'я.

Звісно, діяльність благодійного фонду не може бути без волонтерів. Вони фактично є основою різноманітних заходів, організаторами подій. І серед проєктів, якими займається «Солідарність» є «Гуманітарна місія» – ініціатива, що сприяє поширенню допомоги літнім людям, сиротам, вихованцям та випускникам дитячих будинків, а також сім'ям в складних життєвих обставинах. Саме з рук волонтерів вони отримують продукти, речі та ліки, яких так потребують. Цей проєкт об'єднує велику кількість людей, які небайдужі до знедолених і сприяє розвитку культури допомоги серед молоді та у суспільстві загалом.

Крім цього фонд також допомагає і волонтерам, що піклуються родинами АТО. Вже неодноразово надавався транспорт на територію ООС, передавалися різноманітні речі, які необхідні там, а волонтери, своєю чергою, отримували нагороди. Тож можна сказати, що волонтерською діяльністю фонд займається сповна, що не може не радувати.

Фонд діє вже майже 19 років. І за час його роботи було реалізовано дійсно багато. Від зовсім невеликих місцевих проєктів діяльність розширилася далеко за межі Дніпра та області. І це чудово. Все більше людей розуміє, що допомога іншим – це не якась благородна, віддалена від звичайних людей діяльність. Це щось просте, до чого може долучитися кожен. Адже інколи навіть кілька десятків гривень можуть комусь допомогти прожити ще один день, а увага, яку так просто приділити тому, хто потрапив у складну життєву ситуацію, може буквально врятувати життя. І навіть якщо допомогти хочеться, але не зрозуміло кому та як – «Солідарність» підкаже.  Тож допомагаймо, адже «Майбутнє залежить від нас з вами».

Теги: Міжнародний Благодійний Фонд Олександра Петровського «Солідарність»

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео