ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

ІІ Відкритий обласний Форум «Простір сучасної позашкільної освіти»

ІІ Відкритий обласний Форум «Простір сучасної позашкільної освіти»
404110 ПЕРЕГЛЯДІВ

23 січня 2024 р. кафедра мистецтвознавства і позашкільної освіти провела ІІ Відкритий обласний форум «Простір сучасної позашкільної освіти» у змішаному форматі.

Відкрила форум з вітальною промовою членкиня-кореспондентка Національної Академії Педагогічних Наук України, докторка педагогічних наук, професорка, заслужений працівник освіти України, членкиня-кореспондентка Міжнародної академії педагогічної освіти, лауреатка Державної премії в галузі науки і техніки України, ректорка Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Марина Гриньова.

Марина Вікторівна побажала плідної роботи, подякувала учасникам форуму за небайдужість до питання підготовки керівників гуртків позашкільної освіти, наголосила на нових можливостях функціонування позашкільної освіти в Україні і на Полтавщині, запросила на навчання на кафедру мистецтвознавства та позашкільної освіти за освітньою програмою «Позашкільна освіта», що надасть можливості керівникам гуртків,  керівникам закладів позашкільної освіти отримати відповідну освіту, мати диплом магістра.

Ректорка наголосила на важливості підготовки педагогічних кадрів для позашкільної освіти, підкреслила роль освітян у формуванні знань і навичок дітей у позашкільному середовищі, засвідчила важливість розвитку освітніх ініціатив розширення можливостей учнів.

Марина Вікторівна, підтримавши резолюцію Форуму, резюмувала, що для України й інших держав світу підняття позашкільної освіти на достатньо високий рівень є одним із пріоритетних завдань, яке визначає майбутнє держави.

Модератором форуму була докторка педагогічних наук, доцентка, доцентка кафедри мистецтвознавства то позашкільної освіти, директорка науково-методичного центру позашкільної освіти Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Леся Лебедик.

Головна мета форуму – об’єднання спільноти педагогічних кадрів для обговорення проблем позашкільної освіти, вивчення і обговорення ситуації кадрового забезпечення закладів позашкільної освіти в умовах воєнного стану та спільного напрацювання пропозицій щодо вирішення виявленої проблематики.

На форум завітали почесні гості – справжні друзі університету: голови територіальних громад Полтавської області, керівники органів управління освітою територіальних громад Полтавщини, педагоги закладів освіти Полтавської, Дніпропетровської, Київської, Чернівецької, Донецької областей, директори закладів позашкільної освіти, директори міських ЦПО, БДЮТ, працівники закладів культури та мистецтва Полтавської області, науково-педагогічні працівники ПНПУ імені В. Г. Короленка, громадськість.

Понад 90 учасників форуму онлайн і присутні офлайн мали можливість ознайомитися з проєктом Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2024 р. щодо вступу за спеціальністю 011 Освітні, педагогічні науки на освітні програми з позашкільної освіти в 2024 р. (відповідно до запропонованого Міністерством освіти і науки України для громадського обговорення «Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2024 році»), обговорити проблеми позашкільної освіти в умовах сьогодення, поділитися баченням підготовки кадрів для закладів позашкільної освіти, можливості підвищення якості надання освітніх послуг з позашкільної освіти засобами підготовки кваліфікованих кадрів за спеціальністю 011 Освітні педагогічні науки освітньо-професійної програми «Позашкільна освіта» у ПНПУ імені В. Г. Короленка.

Привітали учасників зібрання і окреслили актуальні проблеми позашкільної освіти гості заходу. Так, голова комісії Полтавської обласної ради з питань освіти, науки та культури, депутат Полтавської обласної ради Олег Діденко зазначив важливість підтримки навчально-виховного процесу закладів позашкільної освіти регіону, запропонувавши стратегію її розвитку у Полтавській області; наголосив, що перед депутатами стоїть завдання перегляду Обласної програми розвитку закладів позашкільної освіти спортивного та фізкультурно-оздоровчого спрямування на 2022-2026 рр. та доповнення її на вимогу часу.

Депутатка Полтавської обласної ради, членкиня постійної депутатської комісії з питань, молодіжної політики, спорту та туризму, к.е.н., доцентка Яніна Барибіна зауважила, що тема форуму є актуальною не лише для комунальних закладів Полтавської обласної ради, а й для всіх інших закладів позашкілля різних форм власності; акцентувала увагу на сьогоденних викликах, проблемах методичної і наукової діяльності; зазначила, що депутати, громада має докласти максимум зусиль, щоб наші діти бачили не лише війну, щоб вони після школи окрилено бігли до своїх наставників, відкривали для себе цікавий світ; висловила переконання, що часто гурткова діяльність стає поштовхом до вибору майбутньої професії.

Начальник відділу неформальної позашкільної професійної  (професійно-технічної) освіти Департаменту освіти Полтавської міської ради Олена Панченко наголосила на важливості підготовки педагогічних працівників для закладів позашкільної освіти регіону, висловила готовність до співпраці і діалогу задля розвитку майбутнього дітей.

Відповідно до актуальних вимог учасники форуму обговорили проблематику позашкільної освіти в умовах сьогодення, кадрового забезпечення закладів позашкільної освіти Полтавщини в умовах воєнного стану та можливих шляхів її вирішення, можливості підвищення якості надання освітніх послуг з позашкільної освіти засобами підготовки кваліфікованих кадрів за спеціальністю 011 Освітні педагогічні науки освітньо-професійної програми «Позашкільна освіта» у ПНПУ імені В. Г. Короленка.

Кандидатка педагогічних наук, вчителька вищої кваліфікаційної категорії, старший учитель ПО Ворзельський ліцей «Академія інтелекту Плюс» Світлана Параєва говорила про підготовку вчителів інформатики і математики до роботи з обдарованими дітьми у Малій академії наук.

Докторка філософії, старша викладачка кафедри мистецтвознавства та позашкільної освіти Ольга Козирод провела аналіз онлайн-анкетування учасників форуму, де були враховані висвітлені проблемні питання якості кваліфікованих кадрів за спеціальністю 011 Освітні педагогічні науки  для позашкільної освіти.

Керівниця Полтавського відділення Міжнародної асоціації Позашкільної освіти (МАПО), виконувачка обов’язків директора Полтавського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Людмила Сусахіна наголосила на важливості діяльності еколого-натуралістичних центрів в умовах воєнного стану, вказала на проблеми скорочення еколого-натуралістичних центрів, що може викликати негативні наслідки для розвитку дітей та збереження природного середовища; підготовки дітей до розуміння екологічних викликів у воєнний час, впливу воєнних подій на довкілля та необхідність збереження ресурсів, формування в молоді екологічної відповідальності в непередбачуваних обставинах.

Виконувач обов’язків директора Полтавського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Полтавської обласної ради Володимир Дуброва зауважив, що підготовка кадрів науково-технічного напряму включає в себе не лише отримання технічних знань, але і розвиток креативності, аналітичного мислення та навичок розв’язання проблем; підкреслив важливість надання студентам можливості для практичного досвіду, досліджень та участі в інноваційних проєктах, що сприятиме формуванню висококваліфікованих фахівців, готових до розвитку науки та технологій.

Виконувач обов’язків директора комунального закладу «Полтавський обласний центр національно-патріотичного виховання учнівської молоді Полтавської обласної ради» Андрій Півняк відзначив важливість балансу між військово-патріотичним вихованням і збереженням гуманітарних цінностей, забезпечення поваги до прав людини допомагає створювати збалансовану платформу для розвитку громадянства і патріотизму, формування громадянської свідомості та відданості рідній країні.

Докторка педагогічних наук, доцентка, доцентка кафедри мистецтвознавства та позашкільної освіти, директорка науково-методичного центру позашкільної освіти Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Леся Лебедик узагальнила напрацювання першого набору здобувачів освіти освітнього рівня «магістр» та пропозиції від учасників Форуму до проєкту Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти щодо вступу за спеціальністю 011 Освітні, педагогічні науки на освітні програми з позашкільної освіти в 2024 р. (відповідно до запропонованого Міністерством освіти і науки України для громадського обговорення «Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2024 році»).

Усі вагомі пропозиції, виголошені учасниками, увійшли до Резолюції ІІ Відкритого обласного Форуму «Простір сучасної позашкільної освіти», адресовані Міністерству освіти і науки України щодо внесення змін у проєкт Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2024 році, розміщений для громадського обговорення на сайті Міністерства освіти і науки України від 29.12.2023 р. (https://mon.gov.ua/ua/news/mon-proponuye-do-gromadskogo-obgovorennya-proyekt-poryadku-prijomu-na-navchannya-dlya-zdobuttya-vishoyi-osviti-v-2024-roci)

 

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео