ТЕЛЕФОН:           +38 050 404 15 16
Viber/
WhatsApp +421 907 938 254

Неприйняття спадщини спадкоємцями

Неприйняття спадщини спадкоємцями
245716 ПЕРЕГЛЯДІВ

Відповідно до статті 1270 Цивільно кодексу України, для прийняття спадщини встановлюється строк у 6 місяців, який починається з часу відкриття спадщини, тобто, із дня смерті особи або дня, з якого вона оголошується померлою.
Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у 3 місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.
Якщо строк, що залишився, менший як 3 місяці, він продовжується до 3 місяців.
"Хочу зауважити, що в разі якщо спадкоємець протягом вказаного строку не подав заяву про прийняття спадщини, та не проживав постійно разом із спадкодавцем на час смерті за однією адресою -  він вважається таким, що не прийняв її. У разі відсутності у паспорті такого спадкоємця відмітки про реєстрацію його місця проживання доказом постійного проживання із спадкодавцем може бути довідка органу реєстрації місця проживання про те, що місце проживання спадкоємця на день смерті зареєстровано за однією адресою зі спадкодавцем", - Тарас Грень начальник Західного міжрегіонального упрпавління Міністерства юстиції (м. Львів). 
Однак, за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. Такі заяви спадкоємців мають бути подані нотаріусу до видачі свідоцтва про право на спадщину.
Своєчасно надісланою вважається заява, справжність підпису особи на якій засвідчена (або не засвідчена) нотаріально, що направлена поштовим відправленням до закінчення 6- го строку для прийняття спадщини і яка надійшла нотаріусу після закінчення цього строку.
Нотаріус приймає такі заяви, заводить спадкову справу та у випадку надходження заяви, справжність підпису на якій не засвідчено нотаріально, надсилає лист спадкоємцю, в якому пропонується надіслати заяву, оформлену належним чином, або особисто прибути до нотаріуса за місцем відкриття спадщини.
Також, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.
У разі ж відсутності спадкоємців за заповітом і за законом,усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов’язаний подати до суду заяву про визнання
спадщини відумерлою.
Така заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.
Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

© 2019 PROVEO-STAR

Мої відео